Varietatile si genealogia Nishikigoiului

Dl Takeo Kuroki, presedinte fondator si primar al Zen Nippon Airinkai, defineste nishikigoii dupa cum urmeaza:Nishikigoi este un termen generic pentru crapii care au culori, pete si sunt crescuti pentru a fi apreciati.

Multumita ingeniozitatii si dedicarii maestrilor crescatori de crapi japonezi, lumea este acum binecuvantata cu o colectie variata de rase si soiuri de nishikigoi. Nishikigoi-ul din zilele noastre este atat de stralucit colorat, incat este dificil sa ne imaginam ca toate rasele provin din crapii comuni, crescuti pentru a fi mancati in muntii din Niigata,Japonia,cu secole in urma.

Acum 200 de ani, in prefectura Niigata, Yamakoshi si in zonele inconjuratoare, la fermele de crapi comestibili au aparut crapii mutanti. Unii crescatori au observat, ca au aparut, crapi cu pete rosii si galbene si asa au inceput sa creasca acesti crapi colorati. Aceasta este originea istorica a Nishikigoiului. In epoca Meiji, acest crap rosiaticexistent in aceasta lume, a facut furori printre oameni si soiuri cum ar fi Kohaku au fost dezvoltate.

Expozitia Taisho a avut loc in anul 3 din era Taisho (1914), atunci cand Nishikigoiul a inceput sa devina mai popular in societate. Soiurile produse si stabilite in era Taisho sunt: Taisho Sanshoku, Shiro Utsuri, Ki Utsuri, si Asagi, iar in era Showa : Sanshoku Showa, Uchiwa Kin, Uchiwa Gin, si Kin Kabuto.

Dupa razboi, implementarea cresterii a fost temporar suspendata, dar o data cu introducerea a Nezu Ogon, varietatea Hikarimono a fost produsa, iar acest lucru a condus la epoca de aur a Nishikigoiului. Crearea liniei Doitsu, cum ar fi varietatea Shusui, acesta varietate incrucisata intre crapul german si Nishikigoi, si de varietatea Ogon, care au fost dezvoltate de doua generatii din familia Aokisawa peste 25 de ani, au jucat un rol proeminent in dezvoltarea de astazi aNishikigoiului.

Exista 80 soiuri diferite de Nishikigoi, inclusiv soiul principal si variatii. INPC va specifica 26 ca soiuri fixe si alte soiuri incrucisate care vor fi numite variatii.

Pentru pasionatii incepatori de crapi koi, multimea de termeni japonezi care corespund acestor rase diferite pot fi descurajatoare. Sfatul pe care il dam de obicei este sa va familiarizati cu termenii incet si sa va bucurati de procesul de invatare. Punctul de plecare al acestui proces de invatare ,incepe cel mai adesea, cu cele mai populare trei rase de koisi anume, „Kohaku”, „Sanke” si „Showa”. „Gosanke” este termenul folosit pentru a desemna aceste trei rase luate impreuna.

„Aprecierea unui Nishikigoi incepe cu Kohaku si se termina cu Kohaku”

Kohaku, care se refera la un koi alb cu pete rosii, este prima rasa care urmeaza sa fie stabilita de catre japonezi. Simplitatea sa, frumusetea si disponibilitatea fac alegerea cea mai populara si logica pentru o persoana sa-si cumpere un prim crap japonez. In anii urmatori un colectionar poate construi colectia sa prin adaugarea de noi soiuri si mai sofisticate. Dar, dupa ce le-a incercat pe toate, in acest hobby, va fi cel mai probabil redescoperit Kohaku.

Asa este acest hobby de crestere a crapului koi – un proces nesfarsit de descoperit si redescoperit. Treizeci de ani de acum inainte, un colectionar de nishikigoi ar putea inca viziona inotand in iaz, unele din exemplarele originale de koi, dupa ce a detinut multe alte soiuri de „bijuterii vii„. In cazul in care, el a facut lucruri in mod corect, si poate pretinde pe drept ca el le-a facut, inseamna ca a realizat visul tuturor detinatorilor de crapi japonezi.

Corpul crapului japonez

Varietatile crapului japonez