Varietatile Nishikigoiului

Showa

Showa koi

Descriere Generala

Showa Sanshoku” sau “showa” este termenul aplicat la un crap japonez care are un corp negru cu pete rosii sialbe. Aceasta definitie este confuza pentru incepatori, deoarece varietatea moderna de showa, arata clar ca are un corp alb, cu pete rosii si negre, la fel ca un sanke. Aceasta definitie a venit din istoria timpurie a varietatii showa. Cand aceasta rasa a aparut si a fost stabilita, avea culoarea predominanta negru. In zilele noastre, crescatorii prefera un amestec mai echilibrat de negrurosu si alb. Diferenta dintre un sanke si un Showa consta in aparitia marcajelor negre. Negrul la Sanke tinde sa fie in forma de pete, in general limitat deasupra liniei laterale, in timp ce negrul la Showa pare sa aiba dungile mai mari ce se infasoara in jurul corpului (merge mai jos de linia laterala) si se extinde pana in cap .Showa ca rasa de koi a fost stabilita in jurul anului 1920, in timpul imparatului Showa.

Criterii de apreciere

Culoarea

Culoarea alba si cea rosie la un showa se arbitreaza la fel ca la kohaku, dar se mai adauga criterii de arbitraj la culoarea neagra.

Sumi (negru), petele unui showa trebuie sa fie profunde, solide, luciose si negre. Forma fiecarei pete negre trebuie sa fie clara, definita, cu margini cat mai ascutite posibil. La un Sumi, nedezvoltat (de asemenea, cunoscut sub numele de “sashi”) pot aparea pete de albastru inchis sau gri in loc de negru intens. Acest lucru nu este rau pentru un koi tanar, deoarece Sumi de fapt, se dezvolta la un koi mai batran. Reproducerea unui potential campion la o varsta frageda implica o anticipare buna, despre cat de bine va dezvolta Sumi in urmatorii ani.

Modelul

Un Showa bun trebuie sa aiba toate cele trei culori pe capul sau. Negrul deschis in forma de dungi care trece peste cap si-l imparte in doua, este de apreciat. Acest cap este cunoscut sub numele de “menware“. Un model de culoare neagra, in forma de V pe umarul unui Showa, de asemenea, este de dorit. Se obisnuia ca arbitrii sa caute ambele forme intr-un singur nishikigoi, dar in zilele noastre prezenta uneia dintre acestea este acceptata.

Articole Similare