Crapi Japonezi

Corpul ideal al unui Nishikigoi

crap-japonez-cu-corp-bun

Incepatorii pasionati de cresterea crapului japonez cumpara, de obicei, primele lor exemplare bazandu-se doar pe culorile si modelele care ii plac. Acestia sunt factori importanti in alegerea unui koi, dar arbitrii de koi cu experienta va pot spune ca, conformatia corpului ar trebui sa fie considerata de un colectionar de nishikigoi pe primul loc, in alegerea acestuia. De fapt, foaia de notare la cele mai multe evenimente si show-uri de nishikigoi, inclina balanta 50% in favoarea conformatiei corpului crapului koi. Conformatia corpului, prin urmare, este mult mai importanta decat ceea ce cred majoritatea oamenilor.

crapi koi bolnav

In primul rand, un koi nu trebuie sa aiba deformari si anume, lipsa inotatoarelorcorpul stramb, etc. Acesta trebuie sa fie sanatos, fara semne de ulceratii, piele deschisa, gura distrusa, boli sau infectii.

Acestui koi (din figura alaturata), i s-a dat drumul in rau de catre crescatorul sau japonez pentru ceva ce majoritatea dintre noi nu va observa: o usoara deformare a coloanei vertebrale.

Capul unui koi trebuie sa fie simetric si de dimensiune corecta in raport cu corpul sau – nu prea mare, nici prea mic. In cazul in care, tranzitia de la branhii la cap si la corp nu este neteda, atunci capul este, probabil, incorect proportionat. Botul trebuie sa fie, de asemenea, de forma si dimensiunea corecta – nu prea scurt sau plat pentru ca atunci un koi va arata ca un papagal, dar nici prea proeminent. Feriti-va de aripioare excesiv de mari sau mici – trasaturi usor de trecut cu vederea de catre un incepator.

Un incepator in acest hobby tinde sa se uite la culoare si model , inainte de conformatia corpului, probabil, deoarece acestia sunt mult mai familiarizati cu aceste criterii, deoarece majoritatea descrierilor de modele si de culoare sunt mai cuprinzatore decat cele privind conformatia corpului. Apoi, pentru a gasi cuvintele potrivite pentru o descriere corecta, este de asemenea foarte dificil. Astfel, pasionatii se familiarizeaza cu ea, numai dupa ce, se uita la multe fotografii cu pesti intr-adevar valorosi.

Corpul unui crap japonez trebuie sa se conformeze cat mai mult posibil la standardul acceptat de sector, adica, acesta trebuie sa fie gros si in forma de torpila (mari la mijloc si se ingusteaza treptat spre ambele capete). Acestia trebuie sa fie masivi la coada si robusti la umeri. Crapul koi excesiv de gras sau foare slab este de evitat.

Niciun koi nu este perfect, astfel incat un nishikigoi nu trebuie sa fie judecat pentru imperfectiunile sale. Unele imperfectiuni pot spori, de fapt modul in care arata un crap koi. Acesta este motivul pentru care arbitrajul unui crap japonez nu consta in totalitatea plusurilor si minusurilor sale individuale. In schimb, un nishikigoi este judecat ca un intreg in ceea ce priveste modul placut in care arata si cum se poarta pe sine.

crap-japonez-slab

Exemplu de koi (in imaginea alaturata) , care nu dispune inca de masa corporala; aceasta fiind totusi un koi bun.

crap-japonez-cu-corp-bun

Exemple de koi care au un volum al corpului bun, fara sa fie prea grasi; Compara aceste exemplare cu cele din figurile de mai sus.

Articole Similare