Generalitati ale carasului ornamental

goldfish-carasi-ornamentali

In Iazuri

Goldfishul este un peste foarte popular pentru iazuri, deoarece acestia sunt mici, ieftini, colorati si foarte rezistenti. Intr-un iaz in aer liber sau intr-o gradina acvatica, acestia pot supravietui chiar daca se formeaza gheata la suprafata, atata timp cat exista suficient oxigen in apa si iazul nu ingheata de tot. Goldfishul comunLondon si Bristol shubunkin , jikincometawakin si unii carasi mai rezistenti pot fi pastrati in iaz, pe tot parcursul anului in zonele cu clima temperata si subtropicala. Moorveiltailoranda, cap de leu pot fi pastrati in siguranta in iazuri in aer liber numai vara si in climatele tropicaleIazurile trebuie sa aiba adancimea minima de 80 de centimetri pentru a evita inghetarea. In timpul iernii, goldfishul devine lent, nu mai mananca, si de multe ori ramane pe fundul lacului. Acest lucru este absolut normal, el devinind activ, din nou, in primavara. Un filtru este important pentru a curata iazul si a-l pastra curat. Plantele sunt esentiale pentru ca actioneaza ca parte a sistemului de filtrare, precum sunt si o sursa de hrana pentru pesti. Plantele sunt de asemenea benefice, deoarece creste nivelul de oxigen din apa.

Pestii compatibili sunt linul, sturionivaduvita si nishikigoii, dar acestia din urma necesita ingrijire de specialitate.

In Acvarii

Ca si crapiicarasul auriu produce o cantitate mare de deseuri, atat din fecalele lor, cat si prin branhiile lor imprastiind substante chimice daunatoare in apa. Nivelul maxim al acestor deseuri la nivel toxic poate aparea intr-o perioada relativ scurta de timp, si poate cu usurinta sa provoace moartea pestilor. De aceea este bine sa ii tinem in acvarii mari, spatioase, bine aerisite si bine filtrate.

Goldfish-ul este clasificat ca un peste de apa rece si poate trai in acvarii neincalzite, la o temperatura confortabila pentru oameni. Cu toate acestea, schimbari rapide de temperatura (de exemplu, intr-o cladire de birouri iarna, cand caldura este oprita pe timp de noapte) ii pot ucide, in special in cazul in care acvariul este mic. Grija trebuie sa avem, de asemenea, in momentul in care adaugam apa, deoarece apa poate avea temperaturi diferite. Temperaturi sub 10 ° C pot fi periculoase pentru anumite varietati, desi goldfish-ul comun si carasul cometa pot supravietui la temperaturi scazute. Temperaturi extrem de ridicate (peste 30 ° C) pot afecta, de asemenea, carasii. Cu toate acestea, temperaturile mai ridicate ar putea ajuta la combaterea infestarii cu protozoare, accelerand ciclul de viata al parazitului, astfel eliminarea fiind mult mai rapida. Temperatura optima pentru carasi este intre 20° C si 22° C.

Ca la toti pestiicarasul auriu nu trebuie atins. De fapt, atingand un pestisor, ii putem pune in pericol sanatatea, deoarece atingerea ii deterioreaza mucusul, stratul de protectie, expunand pielea pestelui la infectii cu bacterii sau paraziti. Cu toate acestea, goldfish-ul raspunde la oameni prin venirea la timp la hrana si pot fi invatati sau aclimatizati sa ia mancarea din mana omului. „Reputatia” carasilor care mor repede se datoreaza, deseori ingrijirii slabe. Durata de viata a unui Goldfish in captivitate poate trece de 15-18 ani.

Daca sunt lasati in intuneric pentru o perioada de timp, carasii isi modifica treptat culoarea pana cand acestia sunt aproape gri. Goldfish-ul produce pigment ca raspuns la lumina, intr-un mod similar cu modul in care pielea umana se bronzeaza la soare. Pestii au anumite celule, numite calledchromatophores, celule care produc pigmentii care reflecta lumina si dau culorarea pestilor. Culoarea unui pestisor este determinata de pigmentii care sunt in celule, de cate molecule de pigment sunt acolo si daca pigmentul este grupat in interiorul celulei sau este esalonat pe parcursul citoplasmei.

Deoarece goldfish-ul mananca plante vii, prezenta lor intr-un acvariu plantat poate fi problematica. Doar cateva specii de plante de acvariu, de exemplu, Cryptocoryne si Anubias, pot supravietui in jurul carasilor, dar ele necesita o atentie speciala, astfel incat acestea sa nu fie dezradacinate. Plantele de plastic sunt de multe ori mai durabile, dar ramurile lor dure pot irita sau afecta pielea pestelui care se atinge de ele. Asadar, in acvariu nu vom pune multe plante, iar pentru varietatile de carasi voalati e bine sa amenajam acvarii mai inalte pentru a putea valorifica frumusetea cozii.