Crapi Japonezi

Generalitati ale crapului japonez

forma-corpului-crap-japonez

Nishikigoi au multe asemanari cu crapul comun. Ei au adaptabilitate ridicata si sunt usor de crescut. Comparativ cu alti pesti, ei sunt foarte prietenosi si vor manca din mana, atunci cand se vor obisnui cu oamenii. In ultimii ani, iubitorii de crapi koi din toata lumea au ajuns sa iubeasca acesti pesti ca pe niste animale de companie.

Mediu

provenienta crapkoi

Nishikigoi sunt pesti de apa dulce, cu adaptabilitate mare si se pot obijnui la o temperatura a apei intre 4 – 35 de grade C, dar temperatura optima este de aprox. 18-25 de grade C. Schimbari bruste de temperatura cu mai mult de 3 grade nu sunt de dorit.

Hrana

Nishikigoii sunt pesti omnivori, puternici si vor manca aproape orice mananca omul. Atunci cand ii hranim, avem nevoie de hrana selectata pentru o nevoie anume. De exemplu, exista mancare pentru crestere mai rapida sau mancare ce scoate culorile in evidenta.

Fiziologie

Nishikigoi sunt in forma fusiforma si au o pereche de mustati in jurul gurii. In varful mustatilor, exista celule nervoase care detecteaza gusturile majore. Mustatile joaca un rol important, si sunt folosite si pentru simturile tactile. Ei nu au asa numitii dinti, dar aproape de gat au 5 perechi de dinti faringieni in 3 linii si acestea sunt folosite pentru a pisa si ingera alimentele. Dinti faringelui sunt foarte puternici. Nishikigoii pot inghitii melci de iaz cu cochilii cu tot, pot rupe scoicile pentru a manca numai carnea si in cele din urma scuipa cochiliile. Crapii japonezi nu au stomac, asa ca, ceea ce mananca, merge direct in esofag si apoi in intestine. Ei nu pot pastra alimente, astfel incat, cel mai bun mod de a hrani aceste animale este sa le oferi portii mici de 3-6 ori pe zi.

forma-corpului-crap-japonez

Cresterea si speranta de viata

Varsta Lungime (cm) Greutate (grame)
1 10 ~20 7 ~70
2 25 ~30 180 ~360
3 38 ~40 550 ~900
5 45 ~50 1100 ~2200
10 55 ~70 2300 ~4800

Koii de sex masculin se maturizeaza la 2 ani, iar femelele la 4 ani. Durata medie de viata este de 70 de ani, durata ce este cu mai mai mare decat la alte animale. Cel mai batran exemplar care a trait in Japonia a fost nascut in 1751. Ea a fost un Higoinumit „Hanako” si a trait 226 de ani. In Japonia, familiile cu baieti sarbatoresc pe 5 mai, ziua copilului, „Koinobori” (fanioane cu crapi).

 

Articole Similare