Varietatile Nishikigoiului

Utsuri

Descriere Generala

Utsuri” este termenul aplicat la un crap koi care are o singura culoarea de baza alba (shiro utsuri), sau rosie (hi utsuri) sau galbena (ki utsuri). Peste aceasta culoare de baza sunt pete negre, care infasoara corpul (merge sub linia laterala), extinzandu-se pana in cap. Utsuri a fost stabilit in jurul 1925.

Criterii de apreciere

Culoarea

Culoarea de baza (oricare ar fi alb, rosu sau galben) a corpului trebuie sa fie fara pata, bogata, cu o nuanta uniforma si de calitate. Culoarea de baza nu trebuie sa prezinte nici o tenta de culoare diferita. Petele negre al unui utsuri trebuie sa fie profunde, de un negru lucios. Forma fiecarei pete negre trebuie sa fie clar definita, sa aiba claritate fiecare margine al fiecarui model sau margini cat mai ascutite posibil.

Modelul

Culorile de baza si petele negre trebuie sa fie echilibrate. Un exemplu bun de tipar utsuri este in cazul in care culorile negru si culoarea de baza sunt intercalate intr-un model asemanator unei table de sah. Un utsuri bun trebuie sa aiba ambele culori pe capul sau. Baza inotatoarelor pectorale la un utsuri trebuie sa fie neagra. Aceasta zona de culoare neagra la baza inotatoarelor pectorale este cunoscut ca “motoguro“. Cu cat sunt mai definite cu atat este mai bine.

Articole Similare