Varietatile Nishikigoiului

Kohaku

Kohaku koi

Descriere Generala

Kohaku este termenul aplicat la un crap japonez care are corpul alb cu pete rosiiKohaku este prima rasa de koi care a fost stabilita de japonezi, stabilitatea rasei, fiind realizata in anii 1890.

Criterii de apreciere

Culoarea

Shiro (alb), culoarea de baza a corpului trebuie sa fie fara pata, culoarea zapaezii sau chiar a laptelui. Shiro nu trebuie sa prezinte nicio nuanta galbuie.

Hi (rosu), marcajele de pe corpul alb trebuie sa fie solide, adanci si colorate uniform la nivelul intregului corp. Marginile acestor pete (de asemenea, cunoscut sub numele de “kiwa”) trebuie sa fie foarte definite. Culoarea rosie poate varia de la peste la peste, dar ar trebui sa fie o culoare uniforma in aspectul general al aceluiasi koi.

Exista diferite nuante de culoare, permise, la varietatea kohaku. Acestea variaza de la un portocaliu pana la un rosu purpuriu. Intreaga gama este acceptata, desi judecatorii au invariabil preferintele lor.

Modelul

Petele rosii de pe corp trebuie sa fie echilibrate artistic. Acest lucru inseamna ca ele nu trebuie sa se limiteze, numai la o parte sau un capat al uni koi. O distributie egala a albului si a rosului este de preferat. In general, un koi puternic colorat cu rosu sau predominant de culoare alba, nu este de dorit. Petele rosii sub linia laterala nu sunt de incurajat; chiar si asa sunt pete rosii care se extind in coada sau pe inotatoarea dorsala.

O zona alba care separa coada de pata rosie cea mai apropiata este cunoscuta sub denumirea de stop coad si este un lucru de dorit. Un semn rosu pe buzele unui koi (cunoscut, de asemenea, ca “kuchibeni”) este un plus in cazul in care imbunatateste aspectul general al crapului japonez.

Un Kohaku bun are un model pe cap. Modelul de pe cap trebuie sa se extinda usor dincolo de ochi, dar nu ar trebui sa ajunga la nivelul nasului sau al buzelor, lasand o zona alba in partea frontala a capului. Un cap complet rosu (care poarta numele de “menkaburi”),este considerat un punct negativ. Cu toate acestea, unele exemplare arata bine in ciuda faptului ca este considerat defect, asa ca daca va place nu ezitati sa il cumparati.

pata rotunda de rosu pe cap este considerata frumosa. Daca aceasta pata rosie este singura de pe un koi alb, atunci pestele koi este numit “tancho kohaku” , o varietate extrem de apreciata printre japonezi, deoarece seamana cu pasarea lor nationala. Daca exista alte pete pe corpul koi-ului, atunci pata rotunda de pe cap il transforma intr-un “maruten”kohaku.

Articole Similare