Varietatile Nishikigoiului

Sanke

Sanke koi

Descriere Generala

Taisho Sanshoku” sau “Sanke” este termenul aplicat la un crap koi care are un corp alb, cu pete rosii si negrePetele negre sunt in general deasupra liniei laterale. Sanke ca rasa de koi a fost stabilita in jurul anului 1917.

Criterii de apreciere

Criteriile de apreciere sau de judecare a unui Sanke este la fel ca cele ale unui Kohaku, cu adaugarea de criterii pentru petele negre. De fapt, se spune ca un bun Sanke, este un bun Kohaku care a fost consolidat prin pete negre, care sa ii adauge eleganta la aspectul general al nishikigoiului.

Culoarea

Culorile albe si cele rosii la un sanke se arbitreaza la fel ca la Kohaku, dar se mai adauga criterii de arbitraj la culoarea neagra.

Sumi (negru), petele unui Sanke trebuie sa fie profunde, solide, luciose si negre. Forma fiecarei pete negre trebuie sa fie clara, definita, cu margini cat mai ascutite posibil. La un Sumi nedezvoltat (de asemenea, cunoscut sub numele de “sashi”), pot aparea pete de albastru inchis sau gri in loc de negru intens. Acest lucru nu este rau pentru un koi tanar, deoarece Sumi, de fapt, se dezvolta la un koi mai batran. Reproducerea unui potential campion la o varsta frageda implica o anticipare buna, despre cat de bine va dezvolta Sumi in urmatorii ani.

Modelul

Marcajele rosii si negre de pe corpul alb trebuie sa fie echilibrate. Acest lucru inseamna ca o anumita culoare, nu trebuie sa se limiteze numai la o parte sau un capat al unui koi.

Modelul rosu peste alb poate fi continuu sau intrerupt, dar peste toate efectul de alb si rosu trebuie sa se echilibreze reciproc. Sanke cu un model rosu care ruleaza continuu de la cap la coada este cunoscut ca “aka sanke“. Aka sanke este mai dorit, deoarece corpul predominant rosu il face sa para mai impunator.

Un sanke bun are un model de culoare rosie, (dar absolut nicio culoare alb-negru) pe cap. Modelul de pe cap trebuie sa se extinda usor dincolo ochi, dar nu ar trebui sa ajunga la nivelul nasului sau al buzelor, lasand o zona alba in partea frontala a capului. Un cap complet rosu nu este indicat.

Negrul unui sanke trebuie sa fie distribuit pe tot corpul uni koi, astfel incat acesta sa adauge echilibru la aspectul general al pestelui. Prezenta acestora ar trebui sa sporeasca modelul Kohaku si sa nu-l degradeaze. Stilul vechi al unuisanke este puternic colorat cu negru. Stilul modern al varietatii sanke prezinta o distributie uniforma de negru, dar aceasta ar trebui sa fie definita in mod clar si profund. Expertii Koi prefera, de asemenea, pete negre care sunt pozitionate pe corp alb. In schimb, pete negre peste marcaje rosii sunt mai putin de dorit.

Articole Similare