Varietatile Nishikigoiului

Asagi

Asagi koi

Descriere Generala

Asagi” este termenul aplicat la un crap koi complet reticulat care prezinta o culoare albastra deasupra liniei sale laterale si pete rosii accentuate pe dedesubt. Reticulare se refera la solzii care formeaza un aspect ce se intretaie in forma de retea. Astfel, un asagi are un model sub forma de retea de solzi albastrui pe toata suprafata, in partea de sus a corpului sau. Aceasta retea este creata de solzii albastrui al unui asagi, care sunt inconjurati de margini albe.

Criterii de apreciere

Culoarea

Corpul unui exemplar asagi trebuie sa fie de culoare albastruie deasupra liniei laterale. In functie de sangele fiecarui koi, culoarea albastra poate fi mai inchisa (aproape albastru-gri) sau mai deschisa. Multi prefera nuanta mai deschisa de albastru. In afara de culoarea albastra care se gaseste deasupra liniei sale laterale, trebuie sa aiba si culoarea rosie pe partea inferioara a corpului sau, chiar sub linia laterala. Aceasta culoare rosie poate aparea, de asemenea, pe toate aripioarele, acoperind branhiile si gura.

Modelul

Cel mai important aspect in a judeca asagi koi este calitatea retelei de solzi. Efectul retelei vine de la culoarea mai deschisa a marginii fiecarui solz albastru. In cazul in care, solzii sunt aliniati in randuri drepte, ele prezinta un efect de echilibru perfect, care arata foarte frumos. Varietatea asagi cu reteaua de solzi perfect egala sunt de dorit, in timp ce, cei cu reteaua de solzi inegala sau intrerupta sunt apreciati mult mai putin. Coloritul rosu al unui asagi trebuie sa furnizeze un accent echilibrat la aspectul general al crapului. Un cap curat si impecabil este de asemenea o trasatura foarte cautata la un asagi.

Articole Similare