Articole

Istoria Crapului Japonez (NISHIKIGOI)

istorie crapi japonezi

Koii (Magoi), (care este stramosul crapului japonez), se spune, in general, ca au originea in Persia, in Asia Centrala. Cu toate acestea, fosile de koi ce aveau aproximativ 2.5-5 milioane de ani, au fost excavate si in Japonia, ceea ce inseamna ca poate au existat de la inceput si aici.

Cronicile din Japonia„, o carte de istorie completata in 720 e.n. , afirma ca imparatul Keiko (71-130 ~) pastra koi in iazurile lui. Asta inseamna ca, in Japonia, cresterea koilor dateaza de mai mult de 1800 de ani.

De la Magoi la Nishikigoi

Actualul „Nishikigoi” este o forma mutanta a crapilor comestibili, care a fost crescuta in fostul sat Yamakoshi (actual Nagaoka-shi), Niigata, acum 200 de ani (1804-1830).

istorie crapi japonezi

 

Adica, locul de nastere al Nishikigoiului este satul Yamakoshi siOjiya-shi, Niigata, Japonia.

In aceasta regiune de munte, locuitorii au sapat muntii si au construit terase sa creasca orez si legume. Langa terasele de orez au pastrat iazuri pentru a iriga culturile. Crapii au fost crescuti in aceste iazuri pentru o sursa mai mare de proteine in perioada de iarna, pana intr-o zi cand, acesti crapi, brusc au suferit o mutatie si crapi de diferite culori si modele au inceput sa inoate printre cei comuni.


Originea numelui „
Nishikigoi”Agricultorii au fost uimiti de acest lucru si au facut eforturi pentru a creste mai multi crapi, mai frumosi si unici. Acest crap mutant, a fost la inceput, o diversiune doar pentru oamenii din aceasta regiune, dar curand acestia au fost schimbati cu bunuri din alte regiuni si asa au ajuns in atentia publica. Ca rezultat, imbunatatirea acestui hobby a devenit o afacere si au creat o gama larga de soiuri si varietati pana in prezent.

Nishikigoii s-au nascut acum aproximativ 200 de ani in urma, dar in momentul acela se numeau Irogoi, Hanagoi, Moyogoi si Kawarigoi.

La o expozitie de crapi koi in satul Takesawa (o parte din Yamakoshi ), domnul Abe Kei, director al agentiei de pescuit din Niigata, a vazut Sanshoku Taisho (Sanke) si a fost uimit de frumusetea lor coplesitoare. Cuvintele lui au fost „aceasta este un adevarat Nishikigoi!” si asa a luat numele de Nishikigoi!

istoie crapi koi

„Nishiki” este o tesatura de matase tesuta cu aur. Cuvantul „nishiki” este folosit pentru a descrie lucrurile frumoase si elegante (de exemplu, „Nishikie” = „imagini Nishiki”) si cu siguranta Nishikigoi este un crap elegant, care merita acest nume.

In jurul anului 1940, numele de „Nishikigoi” a devenit cuvantul de uz casnic in Japonia si „NISHIKIGOI” este in prezent utilizat in intreaga lume.

Articole Similare