Iazuri

Amplasarea si orientarea iazului

amplasare iaz

Cum pot integra un iaz in curtea mea ?

Sa amplasati un iaz oriunde intr-o curte poate fi un dezastru pentru infatisarea gradinii, asa ca nu va grabiti sa il construiti.

Este foarte important sa alegeti amplasarea iazului, nu numai, in legatura cu diverse obiecte din curte ci si fata de casa. Chiar daca iazul este artificial, in sensul in care este facut in intregime de mana omului, trebuie sa se potriveasca si sa se incadreze in peisajul intregii gradini pe cat de mult posibil. Daca aveti o gradina simetrica, atunci iazul dumneavoastra trebuie sa fie de asemenea, simetric. Intr-o gradina fara o linie simetrica anume, iazul trebuie sa aiba o forma iregulara, asimetrica sau daca aveti o gradina cu forme regulate si doriti un iaz cu forma neregulata atunci marginile acestuia trebuiesc mascate prin plantare astfel incat sa se potriveasca din nou cu gradina. La fel, daca gradina este una mai salbatica atunci un iaz formal nu se potriveste peisajului.

Dintre portiunile cu soare si cele cu umbra unde este bine  sa aleg amplasarea iazului?

Cel mai bine este sa amplasati iazul in portiunile cu umbra, dar pentru ca soarele se misca pe cer si nu toata lumea poate sa s-il amplaseze intr-o portiune cu umbra in totalitate, este bine sa fie amplasat in portiunile cu umbra partial.

orientare iaz

Daca sunt copaci mai multi imi pot face un iaz?

In concluzie, copacii nu sunt o companie buna pentru iazuri, in imediata lor apropiere. Din copacii foiosi cad flori primavera, frunze si eventual, fructe toamna care vor putrezi si vor elimina gaze toxice pentru vietuitoarele din iaz. Daca vreti sa aveti un iaz de succes s-ar putea sa trebuiasca sa fie eliminati niste copaci.

Le trebuie iazurilor o orientare anume?

Nu. Pozitia iazului fata de gradina este determinata de forma, pozitia casei si a altor obiecte din gradina. Marginile unui iaz vor fi in general in paralel sau in unghi drept fata de  limitele gradinii. Iazurile rotunde nu au o orientare anume, in schimb iazurile ovale cand vreti sa le poztionati, luati axa care trece prin jumatatea iazului ca punct de plecare. Exista modele si tipuri de iazuri care nu pot fi pozitionate dupa o regula anume , ci numai dupa forma si asezarea obiectelor din gradina. (casa, gard,copaci, etc.)

Din ce pozitie se vede cel mai bine iazul?

Aceasta pozitie depinde in mare masura de aspectul general ar gradinii si al casei. Deoarece iazul este cel mai important obiectiv din curte, acesta nu trebuie sa fie in ascuns, nici de copaci, nici printr-o pozitionare departe de zona in care iti petreci cel mai mult timp. Daca nu poate fi amplasat aproape de o terasa, de un balcon, sau intr-o curte interioara, atunci trebuie sa creati un spatiu de recreere aproape de iaz pentru a va putea relaxa si observa ce se intampa. De asemeanea, este bine sa fie amplasat intr-o pozitie din care sa poate fi observat foarte des, ca de exemplu o camera in care stati foarte mult, inclusiv iarna cand stati foarte mult timp in casa. Cand amplasati iazul fiti atenti ca privelistea sa nu fie oprita de capaci, arbori sau alte plante.

pozitionare iaz

In concluzie, iazul nu trebuie amplasat oriunde. Rezista tentatiei de a incepe imediat constructia iazului si fa o analiza asupra gradinii pentru a determina locul cel mai potrivit.

Articole Similare