Crapi Japonezi

Criterii de apreciere

kohaku koi

Exista anumite reguli in masurarea frumusetii unui Nishikigoi, cu alte cuvinte, puncte de apreciere, care sunt, in general, conformatia corpuluicalitatea si modelul.

Urmatorii trei Nishikigoi sunt branduri care au castigat campionate in toata Japonia, la toate expozitiile de Nishikigoi. Fiecare Koi a avut diferiti factori castigatori. Primul Koi a castigat pentru forma sa excelenta, al doilea pentru calitatea sa deosebita si ultimul pentru modelele sale frumoase.


Conformatia corpului

corp-kohaku

Conformatia corpului de peste, cum ar fi pastravul, care traieste in izvoarele de munte este lunga si subtire, deoarece aceasta este afectata de curentii puternici. Cu toate acestea, de cand Nishikigoii traiesc in apa, fara flux, corpul lor devine fusiform. O forma care nu numai ca scade presiunea apei de pe Nishikigoi, dar este declarata a fi si conformatia corpului cea mai frumosa.

Imaginea din dreapta este de un brand Nishikigoi numit „Daiya-nu-Kamen” („Diamond Mask”). Are o forma ideala, cu un echilibru perfect intre capcorp si coada. Are o prezenta dominanta si este foarte eleganta.

 


Calitatea

culoare-kohaku

Calitatea inseamna baza crapului koi si se refera la capacitatea totala a potentialului, pe care il poseda un Nishikigoi. De exemplu, la un Kohaku, un „alb ca zapada” este cel mai important impreuna cu petele de culoare rosie care trebuie sa fie luminoase si profunde. Calitatea este reflectata in frumusetea crapului japonez odata cu cresterea lui, iar aducerea acestuia in fata este rolul iubitorilor si crescatorilor de Koi.

Nishikigoiul din imagine este un brand Nishikigoi numit Loran. Acest Nishikigoi poseda nu numai un excelent Hi (rosu), dar si un excelent Shiroji (alb). Frumusetea este accentuata de rosul ce iese in evidenta pe albul imaculat.

 


Modelul

culoare-kohaku

Punctele forte de popularitate ale crapilor japonezi, sunt modelele. Cu toate acestea, in fiecare soi exista modalitati diferite de a aprecia modelul, astfel ca este esential sa se recunoasca diferentele. Dinamicitatea sau modele bine echilibrate, exprima unicitatea fiecarui Koi in parte.

Nishikigoiul din imagine este un Kohaku Yondan care a fost creat prin reproducere selectiva. Frumusetea sa, exceleaza prin modelul sau unic. Modelele de pe un Nishikigoi care permit castigarea unor premii tind sa devina foarte populare.

 


 

Articole Similare