Varietatile Nishikigoiului

Kujaku

kujaku

Descriere Generala

Kujaku” este termenul aplicat la un koi metalizat cu un efect de plasa pe spate. “Kujaku” se traduce in limba romana “paun”. Aceasta varietate a fost dezvoltata de catre dl Nishi Hirasawa, la fermele piscicole Hiranishi, la inceputul anilor 1960, combinand Goshiki cu Hikarimuji.

Kujaku are la baza o culoare alb metalica, suprapusa de un rosu metalizatportocaliugalben sau pete, creand un efect izbitor. Retineti ca intr-un Kujaku, atat culoarea de baza, cat si petele formeaza o retea. Reteaua se refera la solzii care formeaza un aspect de plasa. Astfel, un exponat kujaku trebuie sa aiba acest model de plasa pe tot corpul sau, spre deosebire de Koromo (care are doar reticulare privind inscriptionarile sale), sau Goshiki (care are reticulare doar in culoarea de baza).

Criterii de apreciere

Culoarea

Cel mai important aspect care trebuie apreciat la un Kujaku este stralucirea si luciul pielii sale metalice. Pielea trebuie sa fie stralucitoare si sa permita crapului koi sa stea la suprafata apei. Modelul de suprapunere a Kujaku-lui este mentionata ca Beni , care inseamna “rosu”. Cu toate acestea, acest model de suprapunere nu trebuie sa fie intotdeauna rosu. Kujaku – poate fi si galben sau portocaliu .

Modelul

Reteaua pe partea din spate a unui koi Kujaku trebuie sa prezinte un efect de plasa. Modelul de plasa trebuie sa fie vizibil si uniform aliniat, cu intreruperi mici si fara zone neclare. Modelul de suprapunere trebuie sa fie echilibrat. Capul unui Kujaku nu trebuie sa arate aglomerat si este, de fapt, de preferat sa fie curat. Aripioarele de Kujaku trebuie sa fie, de asemenea, curate.

 

Articole Similare