Carasul Ornamental

Varietatile carasului ornamental

goldfish

Caras auriu comun – Common Goldfish

goldfish

 

 

 

 

 

Carasul auriu difera numai datorita culorii de stramosul lui, crapul prusac. Poate fi gasit intr-o gama larga de culori, inclusiv rosu, portocaliu / auriu, alb, negru si galben sau coloarea „lamaii”.

Este cea mai apropiata ruda a crapului comun.

Foarte rezistent la variatii mari de temperatura, se preteaza foarte bine iazurilor si amenajarilor acvatice.


Caras Cometa – Comet Goldfish

comet-goldfish-caras-cometa

 

Cometa sau coada cometei este varietatea cea mai raspandita in Statele Unite.

Este de fapt, singura varietate dezvoltata in USA. Se aseamana foarte bine cu carasul auriu comun, cu deosebirea ca sunt ceva mai mici si mai subtiri si se disting in principal, prin coada alungita, informa de cometa.

Lungimea cozii poate depasi in unele cazuri lungimea corpului. In Japonia este cunoscut sub numele tetsugio.

Caras Shubunkin – Calico Goldfish

caras shubunkin

 

 

 

 

 

 

Shubunkin-ul este foarte asemanator carasului auriu comun, dar este mult mai colorat, fiind apreciat pentru culoarea albastra, in combinatie cu rosu, maro, portocaliu si galben, in contrast cu pete negre. Pot fi crescuti atat inacvariu, cat si in iazuri. In acvarii trebuie asigurat un volum destul de mare de apa, tinand cont ca pot ajunge pana la 20 cm lungime.


Caras Black Moor

caras-black-moor

 

 

 

 

 

Black Moor este un neobosit scormonitor dupa hrana. Se va hrani incontinuu daca este lasat. Este apreciat pentru coloritul deosebit, negru intens, cu aspect de catifea. Atinge pana la 20 cm la maturitate, deci nu se preteaza acvariilor mici. Datorita ochilor telescopici, iesiti in afara gabaritului nu se recomanda amenajarea acvariului cu stanci, castele, buturugi. De asemenea, daca in acvariu exista competitie la hrana, e posibil sa ramana flamand.


Caras Oranda

caras-oranda

 

 

 

 

 

Oranda este unul dintre cei mai populari carasi, iarRedcap Oranda ( palarie rosie ), este varietatea favorita. Excrescenta devine vizibila pe la 3-4 luni, dar se dezvolta complet abia intre 1 si 2 ani. Exceptand palaria care este rosie, el este in intregime alb. Este considerat un peste delicat, avand o slaba toleranta la poluare si temperaturi joase. Capisonul este sensibil la infectii cu bacterii si fungi, lucru valabil pentru toate varietatile cu capison.


Caras Lionhead

caras-lionhead

 

 

 

 

 

Carasul Lionhead este cel mai popular si mai cunoscut dintre carasii fara inotatoare dorsala si unul din cei mai rotunzi dintre semenii sai. Au inotatoarele caudale si anale duble. La unele exemplare, intreg capul exceptand ochii, narile si gura, poate fi acoperit de acea excrescenta, in forma de zmeura, ajungand chiar sa le impiedece vederea. Poate fi gasit intr-o varietate de culori : rosu, portocaliu, maro, albastru sau negru, si chiar in combinatii de trei culori : rosu, alb, negru.


Caras Ranchu

caras-ranchu

 

 

 

 

 

 

 

Carasul Ranchu originar din China este apoi dezvoltat in anii 1800 in Japonia. Ca si Lionhead, este lipsit de inotatoarea dorsala si poseda acea excrescenta in forma de zmeura, care le acopera capul, dar spre deosebire de acesta, conturul curbat al corpului spre coada este mai pronuntat. Cele mai multe varietati sunt bicolore: auriu/alb, alb/negru, dar sunt si monocolori: rosu, alb, sau chiar negru.


Caras Bubble Eye

Caras-bubble-eye

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Carasul Bubble Eye este una dintre cele mai stranii varietati de caras. Prezinta un corp rotund, coada dubla, iar inotatoarea dorsala lipseste. Se gaseste in toate culorile : monocolor, bicolor sau tricolor. Ochii sunt orientati in sus. Cea mai ciudata trasatura a carasului Bubble Eye sunt bineinteles, cele doua umflaturi situate sub ochi. Acesti saculeti sunt plini cu apa si cresc atat de mari, incat impiedeca pestele sa inoate. Saculetii se pot sparge usor, se vindeca greu si uneori nu mai cresc la loc. Chiar daca de obicei se refac, vor avea o forma si marime diferita de cea originala. Sunt de asemenea susceptibili de infectii.


Caras Telescop

caras-telescop

 

 

 

 

 

 

O curiozitate caracteristica a carasului telescop sunt ochii situati in capatul unor prelungiri, aflate de o parte si de alta a capului. Acestea insa, nu vor incepe sa apara inainte de 6 luni. Aceasta varietate a fost dezvoltata in China, la inceputul anilor 1700 si a fost numita ‘ochi de dragon’. Mai tarziu au fost produsi in Japonia, fiind numiti Demakin. Astazi sunt disponibili in diferite variante, monocolore ( rosu, albastru, maro, alb ) sau bicolore ( rosu/alb, negru/alb ). Versiunea negru/alb este cunoscuta ca Panda, existand si o versiune de exceptie, maro cu portocaliu.


Caras voalat- Veiltail

caras-voalat-veiltail

 

 

 

 

 

 

 

 

Carasul Veiltail este cunoscut pentru coada dubla, extra-lunga care atarna in spatele lui. Standardele moderne ale carasului veiltail necesita sa nu aiba niciun semn sau semne foarte discrete pe marginile inotatoarei caudale, ca un voal de mireasa.


Caras Evantai – Fantail Goldfish

caras-evantai-fantail-goldfish

 

 

 

 

 

 

 

 

Carasul evantai este forma vestica a varietatii Ryukin, prezinta un corp in forma de ou, o inotatoare dorsala inalta si o lunga si bogata inotatoare caudala, cvadrupla. Spre deosebire de Ryukin, nu are acea spinare de bizon, caracteristica.


Caras Pearlscale – Solzi Perlati

caras-pearlscale-solzi-perlati

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Carasul cu solzi perlati sau chinshurin in japoneza este sferic si are inotatoare similare carasului evantai.


Caras Ryukin

caras-ryukin

 

 

 

 

 

 

 

 

Ryukinul are un corp scurt, adanc, caracteristica principala fiind cocoasa (spinare de bizon).

Related Posts