Descriere Generala
“Shusui” este termenul aplicat la versiunea doitsu al varietatii Asagi. Termenul “shusui” se traduce “ca apa de toamna”.
La fel ca un asagi, jumatatea de sus a corpului unui shusui este de culoare albastruie, in timp ce petele sunt de culoare rosie sau portocalie. O caracteristica importanta a unui shusui este linia sa de solzi oglinda, care se gasesc de-a lungul coloanei vertebrale de la partea din spate a capului pana la coada.
“Hi Shusui” se refera la un koi shusui al carui corp albastru este aproape complet acoperit cu o coloratie rosie. Un shusui rosu, care prezinta solzi albastru oglinda pe ambele linii laterale este cunoscut ca “hana shusui“.
Criterii de apreciere
Culoarea
Corpul uni shusui trebuie sa fie de culoare albastra deasupra liniei laterale. In afara de, culoarea albastra a unui shusui, deasupra liniei sale laterale trebuie sa aiba culoarea rosie pe partea inferioara a corpului sau, chiar sub linia laterala. Aceasta culoare rosie poate aparea, de asemenea, pe toate aripioarele, sa acopere branhiile si gura.
Modelul
Solzii oglinda ai unui shusui de-a lungul spatelui acestuia, trebuie sa fie intr-un rand, drepti si fara spatii intre ei, de la cap la coada. Capul unei shusui trebuie sa fie curat, si anume acesta nu trebuie sa prezinte nicio imperfectiune sau mici pete negre.