Stresul ne da dureri de cap, ne face sa ne simtitm rau, afecteaza sistemul nostru imunitar si cauzeaza atacuri ale inimii, care ne pot duce la moarte. Stresul ni se trage din cauza termenelor limita ratate, a traficului, a evenimentelor tragice, etc. Adeseori, de fapt, de cele mai multe ori, ignoram semnalele de alarma si traiam sub stres ani de zile.
Efectele stresului sunt chiar mai evidente la pesti decat la oameni. Prinderea pestilor, transportul lor, hranirea lor, manevrarea lor- toate acestea cauzeaza stres. Este stresant pentru ei sa manance si sa depuna icre. În cazul în care pH-ul nu este bun,daca sunt amoniac, nitriti sau concentratii mari de nitrati sunt prezente in apa lor, pestii se vor stresa. Au fost urmarite cazuri cu pesti foarte agitati, care au murit- se presupune ca au facut atac de cord.
Stresul duce la toate afectiunile care pot aparea.Trucul este sa oferiti pestilor un ecosistem echilibrat si lipsit de stres. Iata cateva elemente care va vor ajuta sa le oferiti pestilor cea ce le trebuie:
Mentineti o calitate a apei excelenta – Pestii au de suferit atunci cand parametrii apei nu sunt stabili. Nivelul de amoniac si de nitriti, chiar daca nu este mare sau oscliatiile pH-ului vor cauza stres pestilor.
Asigurati-va ca iazul este bine aerat – Nu intrerupeti aerarea noaptea sau in perioada cea mai calduroasa a zilei.
Nu exagerati cu tratarea apei – Cateodata este bine sa lasam ecosistemul sa functioneze natural.
Prindeti pestii doar cand este strict necesar.
Aveti grija la manevrarea pestilor – Transportul pestilor este cel mai stresant proces prin care trec pestii. Manevrarea lor neglijenta nu face altceva decat sa ii streseze si mai tare.
Nu lasati copiii sa streseze pestii – Nu trebuie sa lasati copiii sa arunce cu pietre in apa niciodata, iar mainile sa le bage in apa doar cand vor sa hraneasca pestii din mana.
Nu aglomerati iazul – Aglomerarea iazului este un motiv major de stres.
Pestii care sunt pusi la vanzare sunt prinsi, scosi, tratati, transferati dintr-o parte in alta, o multime de oameni care se uita la ei. Noi incercam intotdeauna sa pastram nivelul de stres al pestilor foarte scazut, dar toate aceste procedee sunt inevitabile atunci cand trebuie sa va vindem pestii. Trebuie sa va amintim ca de fiecare data cand bagam plasa pentru a prinde pestii acestia se streseaza din ce in ce mai tare. De aceea este bine sa scoatem doar exemplarele de care sunteti cu adevarat interesati, nu toti pestii pe care doar vreti sa ii vedeti. Daca parem nepoliticosi cu acest lucru sau că cerem copiilor sa nu arunce cu pietre in iazuri, este pur si simplu ca incercam sa pastram nivelul de stres al pestilor foarte jos, toate astea pentru sanatatea lor.