Iazuri

Principiile de baza ale unei ape cristaline

apa limpede iaz

Culoarea apei

Cum pot curata apa din iaz? Aceasta este intrebarea pe care ne-o punem in fiecare zi intr-o forma sau  alta. Prima intrebare este ce culoare are apa din iazul meu? Maro-ul indica mizerie, iar verdele indica algele.

Apa alba

Daca apa ta este de culoare alba, culoarea laptelui sau incetosata, te confrunti probabil cu o infectie bacteriana. In acest caz, trebuie sa folosesti un medicament impotriva infectiilor bacteriene, de exemplu Aquamor 3. Medicamentul trebuie dozat corect si apa trebuie sa fie foarte bine oxigenata. Pentru asta puteti viziona sectiunea aeratoare iaz.

Apa maro

Apa maro indica apa murdara. Maroul indica particule care plutesc in si pe apa. Frunzele si resturile putrezite dau aceasta culoare apei. Poate ca pestii din iaz au fost prea agitati si au scormonit prin plante, sau poate de la o ploaie torentiala s-a scurs la tine in iaz praf si pamant. Orice motiv ar fi urmeaza pasii urmatori:

Pasul unu – Curatati filtrul.

Spalati filtrul bine, dar nu il spalati in intregime cu apa de la robinet. Unele parti ale filtrului, in special BioBalls este bine sa fie spalate cu apa din iaz pentru a nu distruge bacteriile care s-au format pe ele.

Pasul doi – Folositi o solutie pentru limpezirea apei.

Aceste solutii unesc particulele de murdarie intre ele , iar acestea se scufunda pe fundul iazului.

Pasul trei – Folositi un aspirator de iaz.

Acum ar trebui sa puteti vedea fundul iazului si toata mizeria si malul de care nici nu stiati ca exista. Aspiarati-o cu un aspirator de iaz umed sau uscat.

Apa verde

Apa verde indica o invazie de alge si este ceva mai greu de scapat de ea decat de apa maro, apa murdara. In orice caz, curatarea iazului de mal si resturi va ajuta la o curatare mai usoara a apei de alge. Este un fenomen foarte natural  care se intampla atunci cand apa se incalzeste.

alge iaz

Acest tip de alga care poate fi vazuta doar la microscop se reproduce foarte mult si foarte repede astfel incat coloreaza apa verde. Exista si alte tipuri de alge, spre exemplu algele filamentoase care se formeaza pe pietre si pe folie si algele scurte, alge ce sunt benefice ecosistemului, dar deocamdata ne oprim asupra acestui tip de alga care coloreaza apa verde.

Mama natura are metoda ei proprie de a curata apa. Intr-o buna zi, dupa saptamani intregi in care nu ai putut sa vezi pestii, vei constata ca iazul este curat. E ca si cum totul s-ar curata peste noapte. De fapt, nu este niciun miracol. Toti factorii ecosistemului ajung la un echilibru biologic, iar in acest moment apa se curata. Acum va vom da niste solutii care va vor ajuta sa echilibrati ecosistemul mai repede si  sa aveti o apa curata si limpede.

Soare/Umbra

Daca iazul este pozitionat in plin soare apa va fi cu siguranta verde. Algele, la fel ca majoritatea plantelor, iubesc soarele. Cei care au deja iazul construit nu il mai pot muta asa ca exista metode sa improvizam umbra. Exista produse care coloreaza apa albastra, veti putea vedea pestii, dar o veti face intr-un  mod nenatural. Puteti face umbra iazului dumneavoastra adaugand plante plutitoare, cum ar fi, zambila de apa sau salata de apa si nuferii.

Competitori pentu alge

Plantele acvatice sunt in competitie cu algele pentru nutrientii din apa. Cu cat ai mai multe plante in apa cu atat algele nu vor mai avea cu ce sa se hraneasca si se vor inmulti mult mai putin.

Adaugarea bacteriilor

Da-i o mana de ajutor mamei natura pentru a grabi procesul de echilibrare a ecosistemului prin adaugarea bacteriilor in apa sau in filtru.

Schimbul de apa

Schimbarile de apa sunt un remediu rapid pentru apa verde, dar si un remediu pe timp scurt, pana cand apa se va incalzi din nou.

Singurul remediu sigur

Exista o singura metoda care va ajuta sa preveniti astfel de probleme si sa scapati de apa verde. Instalati o lumina ultravioleta.

Toate sugestiile pe care vi le-am dat va vor ajuta sa va luptati cu problema algelor. Singura metoda sigura, care va distruge nasterea algelor este ca apa sa treaca printr-un filtru cu lumina ultravioleta. Lumina UV sterilizeaza algele si previne reproducerea lor. Va curata apa si va mentine apa limpede. Daca este instalat corect UV-ul isi va arata rezultatele in cateva zile.

Puterea lampii UV depinde de cantiatatea de apa pe care o aveti. Daca vreti sa va achizitionati un sterilizator UV si decideti sa nu il cumparati de la noi, asigurati-va ca sursa este de incredere si ii puteti contacta sa le cereti ajutor daca aveti nevoie. Daca instalarea UV-ului este gresita, veti irosi banii. Nu este foarte greu de instalat, dar exista cateva trucuri care il vor face sa functioneze la parametrii maximi. Vom fi bucurosi sa va ajutam sa alegeti sterilizatorul UV potrivit si sa va impartasim din experienta noastra.

Observatie!!! Sterilizatoarele UV nu va scapa de algele filamentoase. Acestea se prind de pietre, de cascada sau de plante. Acestea le pueti peria si le lasati sa cada la fund de unde le veti putea aspira sau veti lasa sistemul de filtrare sa isi faca treaba.

apa limpede iaz

Articole Similare