Iazuri

Adaptarea sau marirea iazului existent

adaptarea sau marirea iazului

Adaptarea sau marirea iazului existent

Pot extinde iazul cu folie?

Adaptarea sau marirea iazului In cazul in care, iazul a fost initial facut cu folie (PVC sau EPDM), ati putea adauga o noua sectiune pentru a mari dimensiunea lui, dar trebuie sa va asigurati ca lipitura dintre cele doua bucati de folie este una foarte bine facuta.

Una din principalele dificultati este accea de a alatura doua suprafete, deoarece trebuie sa va asigurati ca cele doua bucati sunt perfect curate si acest lucru nu este usor, in momentul in care, una din bucati a fost deja folosita si este uda si plina de noroi.

In momentul in care cumparati adezivul trebuie sa cereti recomandarea unui specialist pentru a va asigura ca veti primi cel mai bun produs pentru lipit.

Iazul meu prefabricat este prea mic in raport cu caracteristicile generale ale gradinii? Ce pot face? Pot face un iaz mai mare?

Unele iazuri prefabricate sunt facute din sectiuni modulare, astfel ca ati putea mari iazul fara mari probleme, gasind o sectiune ce se potriveste cu iazul dvs. Acest lucru va implica lucrari importante si este bine sa va asigurati ca nu deranjati iazul deja existent.

Daca iazul existent nu este modular, atunci va fi dificil sa se alipeasca altul langa el. Teoretic, ar trebui sa masurati si sa taiati o parte sau o intreaga  latura din bazinul prefabricat, si cu grija, sa faceti acelasi lucru cu bazinul nou achizitionat. Le fixati si apoi le veti lipi cu acelasi material din care ele sunt facute (fibra de sticla). Daca nu exista, motive deosebite sa faceti acest lucru si doriti doar sa aveti mai multa apa in gradina, atunci, recomand mai degraba, decat un singur iaz mare,  mai bine doua sau mai multe iazuri mai micute construite aproape de cel existent , astfel creandu-se  o serie de cascade ce vor arata foarte frumos si spectaculos.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cum pot schimba iazul actual cu un iaz salbatic?

Iazurile salbatice (wildponds) sunt iazuri obisnuite, care au fost adaptate, in primul rand, pentru acomodarea animalelor salbatice si crearea unui aspect  cat se poate de natural si nu neaparat  estetic,  desi, iazurile salbatice sunt foarte atractive. Prima schimbare este accea de a folosi plante  pe care animalele si pasarile le vor gasi interesante. In acest caz, alegeti plante care sunt specifice pentru zona dvs., locale., si care vor  atrage mai multe insecte si alte animale salbatice specifice.

Am construit un iaz neregulat , dar as dori sa schimb stilul gradinii mele cu un aspect mai formal, mai elegant. Pot schimba iazul fara a fi nevoie sa il reconstruiesc?

In cazul in care forma iazului este una comuna – forma de opt sau oval sau patrat – atunci, acesta va fi relativ simplu de transformat . Se vor scoate toate plantele ce nu permit vizualizarea formei iazului, astfel incat sa se poata incorpora in noul design.

Un iaz in forma neregulata  va fi mai dificil sa se potriveasca intr-un peisaj formal. Cu toate acestea, exista posibilitatea, daca este un iaz mai mare, sa construiti ziduri din caramida, piatra, etc. in interiorul acestuia pentru a-i reda o forma regulata, spatiile goale umplundu-le cu pamant si apoi pavate in functie de preferinte cu pavaj, pietris etc.

Acolo unde iazul neregulat este mai mic si doriti sa ii dati o forma regulata, eleganta, atunci va fi mai greu, deoarece trebuie sa il extindeti,  folia trebuie schimbata sau lipita cu una noua, iar in acest caz este posibil sa va fie mai usor sa-l reconstruiti.

Cum pot extinde raul din gradina?

Raurile sunt relativ usor de extins, deoarece acestea sunt in linie, si tot ceea ce trebuie sa faceti este sa adaugati o noua sectiune la un capat sau la celalat. (ilustratia de mai jos). Noile sectiuni trebuie sa fie din acelasi material ca cel existent (ex. Folie PVC, EPDM, betonat).

Multe rauri sunt construite din sectiuni rigide, din material plastic, armat cu sticla (GRP). Tot ceea ce trebuie sa faceti pentru a extinde un rau existent este de a cumpara una, doua sau mai multe sectiuni din acelasi material pentru a putea fi compatibile.

rau-iaz-amenajare-gradina 

MULT SUCCES!

Articole Similare