Planificarea initiala si costurile unui iaz

Este usor sa iti construiesti un iaz?

Una dintre bucuriile pe care ti-o aduce aceasta pasiune este ca poate fi pe cat de simpla, pe atat de complicata, in functie de cum iti doresti.

Unul dintre cele mai simple lucruri pe care le puteti face este sa puneti in pamant un  bazin prefabricat (poate fi de la 150 de litri la 1000 de litri), sa ornati cu niste plante si cateva pietre, sa adaugati un mic sistem de filtrare  si o sa aveti un iaz in miniatuara. La extrema cealalta, daca aveti spatiu si banii necesari puteti folosi un excavator si puteti sapa un iaz de dimensiuni mari, care va necesita folie, sisteme de filtrare mai mari, crapi japonezi etc, deci si un cost mai mare.

cost constructie iaz

Intre cele doua extreme exista o gama foarte variata de posibilitati care poate fi adoptata in functie de preferintele , spatiul si bugetul fiecaruia. Totul se poate modela si adapta dorintelor dumneavoastra. Marea majoritate sunt bazate pe saparea unei gropi si punerea foliei de iaz sub diferite forme. Sapatura este destul de usoara atat timp cat aveti puterea si rezistenta necesara. Trebuie sa stiti ce faceti cu eliminarea pamantului. De asemenea, folia de iaz se va intinde mai greu sau mai usor in functie de calitatea ei, marimea ei, temperature exterioara, etc.

De la proiectare la aparitia lui, iazul trece prin multe transformari

Cel mai important lucru ramane, nu marimea lui, ci calitatea realizarii iazului. Degeaba ai bani sa iti construiesti un iaz mare (adica sa dispui de banii pentru sapaturi si folie) daca nu ai bani sa iti cumperi echipament adecvat volumului lui (filtrepompeUVaeratoare, etc.). Toate aceste echipamente sunt strict necesare calitatii si frumusetii iazului dvs. Cu cat volumul de apa este mai mare, cu atat echipamentul este mai costisitor atat la pretul de achizitie cat si la consumul acestuia (puterea pompei, Uv-ului, aeratorului, etc).

Concluzie: Cand va decideti la un buget pentru un iaz, sa luati in calcul de la sapaturi pana la echipamente. Cel mai bine este sa cumperi de la inceput ce trebuie pentru ca altfel va poate costa de cateva ori mai mult.

Tineti minte! Este de preferat sa aveti un iaz mai mic  cu materiale bune si echipamente bune, decat un iaz mai mare cu materiale  slabe si necorespunzatoare. O sa va tina mai mult, o sa va faca mai putine probleme si, va arata mult mai atractiv.

1 reply on “Planificarea initiala si costurile unui iaz”

  • buna, pentru un iaz de 7000-10000litri, care ar fi echipamentele necesare pe varianta gravitationala (costurile doar pentru echipament filtru, pompa, uv, skimmer etc,) pesti vor fi crapi koi?

Comments are closed