Primavara este momentul cel mai critic din an pentru pestii din iaz.
Perioada de pericol este atunci cand temperatura apei din iaz este cuprinsa intre 8° si 14°C.
Pe timpul iernii, sistemul imunitar al pestilor a scazut mult si deja a trecut ceva timp de cand pestii nu au mai mancat. Ei nu isi vor recapata pe deplin sistemul imunitar pana cand apa nu va avea aproximativ 20°C.
In timpul iernii, temperatura apei scade sub 8°C, temperatura la care toate bacteriile mor si cei mai multi paraziti devin inactivi. Pestii nu mananca la aceste temperaturi si iazul intra intr-o perioada de hibernare. Asadar, primavara temperaturile in timpul zilei incep sa creasca, ridica temperatura apei, dar inca mai avem nopti reci. Acest lucru face ca temperatura apei sa ramana intre 6° si 10°C pentru inca o perioada de timp. Din pacate, aceste temperaturi ale apei sunt cele mai periculoase pentru pestii nostri. Aceasta temperatura favorizeaza dezvoltarea parazitilor (in special costia si flukes), care sunt prolifici in apele mai reci. In acest timp, pestii au sistemul imunitar scazut si pot fi afectati.
Urmati pasii de mai jos pentru a ajuta la realizarea unei tranzitii cat mai bune posibil intre sezone pentru iazul dumneavoastra:
Curatarea de primavara
Iazul ar trebui sa fie curatat foarte bine cel putin o data pe an, desi este cel mai bine sa faci aceasta curatenie de doua ori – o data in toamna si apoi din nou la inceputul primaverii. Acum este momentul pentru a face curatenia de primavara inainte ca bacteriile nitrificatoare sa aiba sansa sa se trezeasca. Nu trebuie sa curatati mazga de pe peretii laterali ai iazului, deoarece aceasta mazga este benefica ecosistemului. In schimb, ce este pe fundul iazului trebuie adunat si curatat. Daca nu sunteti dornici sau nu aveti timp pentru curatarea iazului,noi oferim servicii profesionale pentru curatare si tratare.
Curatarea filtrului
Majoritatea intrerupem functionarea sistemului de filtrare pe durata iernii, deoarece exista mai multe motive pentru a-l intrerupe decat pentru a-l lasa sa mearga. Deoarece mediile de filtrare sunt statute si chiar daca nu sunt statute si sistemul de filtrare a mers peste iarna este bine sa incepem sezonul cu materiale filtrante curate.
Va recomandam ca in fiecare an, intretinerea sa fie facuta sistemului de filtrare in aceasta perioada. Daca sunt statute si deteriorate ele pot dezvolta bacterii nocive ecosistemului. Nu conteaza ce filtru aveti, daca este facut de dumneavoastra sau este un filtru de brand. Curatati-l inainte de a porni pompa si sistemul de filtrare. Unii prefera sa schimbe tot ce este material filtrant. Nu este necesar, daca le curatati. De asemenea, daca nu aveti timp sau pur si simplu nu vreti sa va ocupati de acest lucru puteti apela la serviciile noastre profesionale de curatare a filtrelor si activare a sistemului biologic.
Adaugati sare iazului
Ati auzit multe despre pastrarea la un nivel scazut al sarii din iaz. Noi stim de ce oamenii tin la aceasta teorie, teorie care are motivele ei. Suntem de acord si noi cu aceasta idee, deoarece este un mod natural de a trata pestii de paraziti.
Sarea neiodata cand este dozata corespunzator (0,5-1 kg pe 1000 litri), omoara majoritatea parazitilor comuni care duc la moartea crapilor japonezi si a carasilor ornamentali. De asemenea, produce un invelis natural sanatos pe solzii pestilor. Exista si substante chimice care fac acest lucru, dar partea negativa a folosirii lor este ca le poate ingreuna respiratia pestilor. Un tratament de doua sau de trei saptamani cu sare este cea mai buna metoda de protectie care exista pe piata si este si cea mai ieftina. Dupa ce terminati tratamentul schimbati 50% din apa, de doua ori, la interval de cateva saptamani, pentru a dilua nivelul de sare. Nu uitati sa adaugati solutii pentru clor daca bagati apa de la robinet.
Pregatirea plantelor
Majoritatea plantelor de apa sunt puternice si vor rasari la loc in primavera. Frunzele plantelor devin maro si mor. Pe perioada iernii frunzele se lasa pe fundul iazului. Acest aspect sa nu va pacaleasca si sa nu aruncati ghivecele cu plante, decat daca stiti ca acele plante au fost tropicale. O regula de stiut: este bine sa asteptati pana la sfarsitul lui aprilie sa vedeti daca plantele se trezesc la viata, daca pana atunci nu au dat niciun semn de viata atunci puteti sa le aruncati .
Daca in toamna ati coborat plantele la o adancime mai mare pentru iernare, acum este momentul sa le ridicati. Nu si nuferii care pot sta pana la o adancime de 1,5m. Putei schimba solul din ghivece, puteti adauga fertilizanti. Puteti,de asemenea, ba chiar este indicat sa divizati radacina nufarului pentru a nu-I inghesui intr-un singur ghiveci.
Pe masura ce primavara isi intra mai serios in drepturi apar din ce in ce mai mult si plantele de cumparat (puteti vizita sectiunea noastra la plante de vanzare). Totusi, plantele tropicale (zambila de apa si salata de apa) vor fi disponibile dupa ultimul inghet.
Irisii sunt printre singurele plante care raman verzi pe toata durata iernii. De asemenea sunt printre primele plante care infloresc.
Hranirea pestilor
Pestii de iaz se regleaza in functie de temperature apei. Cand este rece, koii si goldfishii intra intr-o semi-hibernare si nu mai manaca. In timp ce temperatura apei creste, pestilor le reapare apetitul de mancare. Nu incepeti sa hraniti pestii decat dupa ce temperatura apei ajunge si se mentine la cel putin 8°C. Este spre binele lor. Daca apa scade sub 8°C atunci pestii nu mai pot digera hrana. Mancarea ramane in intestinele lor si produce toxine ba chiar poate produce blocaje intestinale. Cand totusi incepeti sa hraniti pestii, incepeti treptat, de 2-3 ori pe sapamana si cresteti intervalul in functie de temperatura. Cand apa ajunge la 15°C atunci puteti sa-i hraniti o data pe zi.
Intretinerea sterilizatorului UV-C
Porniti UV-ul si vedeti ce se intampla. Daca apa nu se limpezeste si ramane verde inseamna ca trebuie schimbat becul UV-ului. La inceput de sezon este bine sa inlocuiti becul UV indiferent daca isi mai face treaba sau nu. Daca dupa inlocuirea becului apa ramane verde, verificati celelalte componente ale sterilizatorului si verificati si debitul pompei sa nu fie prea mare sau prea mic. Vedeti daca nu ati modificat din greseala debitul si reglati-l pana cand UV-ul merge la fel ca in anul precedent.
Observati semnele de stres
Foarte important! Aceasta perioada este una cu schimbari majore in viata pestilor. Observati orice problema sau semn de stres. Daca vedeti ca pestii dumneavoastra respira greu, au aripioarele zdrentuite sau le-au aparut diferite pete,bineinteles care nu fac parte din coloritul lor, atunci interesati-va ce au patit si cumparati-le medicamentele adecvate. Daca nu stiti sa faceti acest lucru atunci puteti apela la serviciile noastre profesionale de indentifcare si tratare a bolilor.
Acum stati si admirati frumusetea iazului dumneavoastra. Happy pondering, cum spun americanii.
pesti cu aripioarele zdrentuite si cu efect de scama de bumbac. Exista leac?