Iazuri

De ce este important sa pastram o zona a iazului fara gheata?

iaz iarna

De ce este important sa pastrati o zona a iazului fara gheata?

Este crucial pentru iazuri cu pești sa ai o zona neinghetata in iaz, pentru a permite schimbul de gaze adecvat…

Un iaz este, in esenta, adormit in timpul lunilor reci de iarna cand activitatea biologica este la un nivel minim. Cu toate acestea, acest lucru nu inseamna ca nu exista nici o activitate biologica. Respirația pestilor exista, deci consuma oxigen și procesele metabolice continua sa apara, eliberand in mod constant produse reziduale timp in care apar substante toxice si dioxid de carbon.

Fara o deschidere in gheata, nu numai ca se vor aduna gaze nocive, cum ar fi dioxidul de carbon, dar, de asemenea, furnizarea de oxigen dizolvat este epuizat. Daca aceasta conditie este anulata, pestii sunt in imposibilitatea de a supraviețui mediului toxic si cad victime la ceea ce este denumit in mod obișnuit „Winter Kill„.

Care este cel mai bun mod de a mentine o gura deschisa la suprafața iazului?

Exista mai multe modalitati de a menține o gura deschisa la suprafața iazului. Cu toate acestea, nu folosi forța fizica pentru a sparge gheata. Peștii sunt foarte sensibili la vibrații și lovind gheata acestia pot paraliza sau pot suferii dezechilibre grave.

Incalzitoarele de suprafata sunt metoda ideala. Ele sunt ușor de utilizat, eficiente energetic si mențin o deschidere in gheața, chiar si la temperaturi de sub zero grade. Țineți minte că acest tip de incalzitoare de apa nu sunt concepute pentru a ridica temperatura apei din intregul iaz. Acestea sunt concepute pentru a mentine o gura deschisa in gheata, pentru a permite schimbul de gaze adecvat.

Cat de mare trebuie sa fie gaura deschisa in gheata?

Chiar si o mica gaura va sprijini schimbul dintre oxigen și gazele toxice. Nu aveți nevoie si nici nu ar trebui sa va așteptați, sa pastrati suprafețe mari de iaz deschise, mai ales in zonele de nord, zonele mai reci.

Ce tip de dispozitive ar trebui sa folosesc?

In magazinul nostru puteti gasi mai multe tipuri de dispositive ce va ajuta sa mentineti pe tot parcursul iernii o  gaura deschisa in iaz. Acestea sunt pentru toate buzunarele, dar in acelasi timp toate au o eficacitate foarte buna.

Am facut o gaura in iaz, dar ea nu se mentine deschisa. Ce pot face?

Trebuie sa aveti in vedere faptul ca pierderea de caldura din timpul iernii este foarte rapida, astfel incat apa va ingheta foarte repede si iazul va fi iarasi acoperit cu gheata in totalitate. Asa cum am spus si mai sus nu este bine sa spargeti gheata, este bine sa preveniti inghetarea completa a iazului. In caz ca ati uitat ca vine iarna sau aceasta v-a luat pe nepregatite si va trebui sa  spargeti, atunci, in locul in care ati facut gaura plasati o copca de polistiren ce va ajuta la mentinerea caldurii si totodata la mentinerea unei guri deschise in iaz. Un ajutor suplimentar il constituie un aerator ce va misca apa chiar la suprafata ei si aceasta nu va mai ingheta.

Va ridica temperatura apei dispozitivul meu anti-inghet?

Dispozitivele anti-inghet nu sunt concepute pentru a ridica temperatura apei; ele sunt proiectate exclusiv pentru a permite o deschidere mica in gheata. Pentru pierderea de caldura constanta din cauza temperaturilor extrem de scazute, dispozitivele nu vor putea tine pasul cu incalzirea intregului volum de apa al iazului.

Pot folosi un aerator pentru a pastra dezghetata o parte din suprafata iazului?

Da, un sistem de aerare este o modalitate eficienta de a pastra apa deschisa in timpul iernii. Acesta agita suprafața, o misca, si astfel se pastreaza o deschidere mica in gheata. Este bine sa tineti pompa de aer intr-o zona mai ferita, izolata, astfel incat acesta sa introduca in iaz un aer oarecum mai cald decat aerul exterior. Evitati condensarea umezelii pe furtunul de la pompa de aerare la piatra de aerare pentru ca aceasta poate ingheta si blocheaza introducerea aerului in iaz, ceea ce poate duce la stricarea aparatului si la inghetarea suprafetei iazului.

Cum pot pastra iazul meu dezghetat in momentul in care exista o pana de current?

Puteti folosi un generator pentru a furniza energie in caz de pana. De asemenea, puteti utiliza, un sistem de back-up cu baterie pentru a opera echipamentul de iaz.

De ce este important sa masurati temperatura apei si nu temperatura aerului?

Masurarea temperaturii apei este modul cel mai precis pentru a determina cand sa modificați dieta pestilor. Sa opriti hranirea sau sa incepeti din nou hranirea. Dupa o iarna lunga, multi proprietari de iazuri sunt nerabdatori sa hraneasca din nou pestii lor. In prima zi calda de primavara, temperatura aerului poate fii de  peste 10 ° C, dar temperatura apei va fi in continuare mult mai rece. Asigurați-va ca masurati temperatura apei de mai multe ori pe zi pentru a obține o citire corecta. In cazul in care temperatura medie a apei este de peste 8 °C timp de mai multe zile consecutive, atunci puteți incepe alimentarea cu hrana speciala de iarna.

Temperatura rece din timpul iernii va ucide toate bacteriile benefice din iazul meu?

Raspunsul este nu. Temperaturile apei din timpul iernii pot reduce usor populatia de bacterii benefice și pot incetini activitatea lor biologica, dar cu toate acestea majoritatea vor supravietui iernii. De fapt, bacteriile nitrificatoare continua sa prelucreze materialul organic pe tot parcursul iernii. Pentru a ajuta bacteriile sa supravietuiasca mai bine in timpul iernii este bine sa adaugati bacterii special pentru anotimpul rece. Acestea au propietati ce pot trece mai usor peste temperaturile foarte reci, intuneric, etc.

Ce pot face pentru a pregati iazul pentru primavara?

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a pregati iazul de primavara este sa monitorizati iazul in timpul iernii. Asigurați-va ca exista o deschidere pe suprafața iazului pentru schimbul de gaze adecvat. Iarna este, de asemenea, momentul ideal pentru a planifica orice renovari sau imbunatatiri ce vor avea loc in primavara. Planificarea pentru primavara anului viitor ar putea permite sa va bucurați de iaz chiar in toiul iernii.

Articole Similare