Articole

Pregatirea iazului pentru anotimpul rece

iernarea iazului

Cum sa-ti pregatesti iazul pentru iarna ?

In fiecare an, cand vremea devine din ce in ce mai rece si ne apropiem din ce in ce mai mult de iarna, multi dintre clientii nostri ne intreaba cum sa-si pregateasca iazul pentru acest anotimp. Proprietarii iazurilor ar trebui sa stie cateva lucruri simple pentru a-si pregati iazurile pentru lunile mai reci.

iernarea iazului

Pesti si plantele au nevoie de lucruri foarte diferite in timpul iernii, dar pot fi pastrate in stare buna pentru sezonul urmator, daca sunt luate masurile corespunzatoare.

Cand temperatura apei scade sub 10 grade sau cand pestii incep sa-si piarda interesul pentru hrana, aceasta ar trebui eliminata. Nu numai ca nishikigoii si carasii ornamentali nu au nevoie sa manance in timpul iernii, hrana chiar le poate dauna.

Pestii depind de anumite enzime si bacterii din tractul lor digestiv pentru a digera hrana. Aceste enzime si bacterii prospera in lunile mai calde, dar incep sa scada substantial atunci cand temperatura apei incepe sa se micsoreze.

Acest lucru inseamna ca produsele alimentare pot trece prin tractul digestiv al pestelui nedigerate si pot provoca blocaje sau pot sa putrezeasca in interiorul pestelui. Acest lucru poate, de asemenea, provoca infectii bacteriene. Deci, pentru aceste motive, rezistati tentatiei de a hrani pestii in timpul anotimpului rece.

Desi, alimentele speciale de primavara / toamna sunt formulate pentru o digestie usoara, ei ar trebui sa fie hraniti numai la temperaturi de apa semi-rece si ar trebui, de asemenea, oprita hranirea la temperaturi de sub 10 grade. Pestii acumuleaza multa grasime in corpul lor de-a lungul verii si de aceea, ei au de unde sa piarda in timpul anotimpului rece.

Alt element important pentru pastrarea pestilor sanatosi peste iarna este sa le oferi schimbul de gaze adecvat in iaz. Acest lucru inseamna sa curatati iazul de resturile organice cum ar fi frunzele si plantele care incep sa putrezeasca si devin toxice.

De asemenea, trebuie asigurat iazului un schimb de gaze, ceea ce inseamna ca o parte din iaz sa nu inghete. Va sugeram sa utilizati un incalzitor sau o copca din polistiren pentru a face acest lucru. Incalzitorul este usor de utilizat, doar trebuie conectat si plasat la suprafata apei si de asemenea, este necesara si o pompa de aer pentru a furniza oxigen adecvat.

Unii proprietari de iaz ar dori sa lase pornit sistemul de filtrare in timpul iernii, dar va recomandam ca pompa si filtrul sa fie oprite.

Exista doua motive pentru ca acest lucru sa fie facut.

  1. In primul rand, prin functionarea pompei , straturile termice ale iazului se uniformizeaza, iar apa din iaz se raceste. Apa de la fundul iazului (unde pestii stau pe timp de iarna, deoarece apa este ceva mai calda) se amesteca cu apa de la suprafata (care este mai rece).
  2. Un alt motiv pentru care va recomandam oprirea sistemului de filtrare se datoreaza faptului ca este dificil sa se faca intretinerea filtrului pe timp de iarna, astfel incat cei mai multi oameni neglijeaza curatarea filtrului. Filtrul se va bloca in cele din urma si va pune presiune in exces pe pompa. Sau, in cazul filtrelor externe gravitationale sau a filtrelor sub presiune, o pana de curent neasteptata provoaca oprirea pompei si apa din filtru ingheata, iar acesta poate crapa deoarece este plin cu apa.

 

Exista, de asemenea, o confuzie despre ceea ce trebuie sa facem cu plantele din iaz in timpul iernii. Din nou, urmand cativa pasi simpli, proprietarii de iaz isi pot pregati plantele de o recuperare optima in primavara.

Cu toate acestea, unele plante, nu rezista peste iarna si trebuie sa fie date afara. Acestea sunt: oricare dintre plantele plutitoare , cum ar fi zambilele de apasalata de apaferiga plutitoare.De asemenea, si ghivecele cu plante tropicalecum ar fi crinii de apa trebuie eliminate si inlocuite in primavara.

Cele mai multe plante de iaz sadite pot trece peste iarna cu bine, cu conditia ca acestea sa fie pregatite corespunzator. Va recomandam sa va faceti timp pentru a taia plantele cat mai de jos posibil. Acest lucru inseamna ajustarea / taierea oricarei parti a plantei care creste mai sus de marginea vasului. Aceasta parte a plantei va muri si va cadea in iaz in timpul iernii, asa ca este cel mai bine sa fie taiate. Radacinile tuberculilor sau a plantelor, care sunt bine izolate in pamant, ar trebui sa treaca de iarna daca sunt pastrate sub nivelul de inghet al iazului.

Din acest motiv, va recomandam, de asemenea, sa puneti ghivecele in cea mai adanca zona din iaz pe timpul iernii. Daca radacinile sunt expuse la conditii extreme de frig, ele vor muri si trebuie sa fie inlocuite, astfel incat adancimea minima la care trebuie sa fie pastrate este de min. 50 cm, sub suprafata apei.

Deci, urmand pasii schitati mai sus, puteti fi siguri ca iazul dvs. va fi gata pentru primavara si tot ce este viata in iaz va fi la fel de sanatoasa ca si pana atunci.

Articole Similare

Un gând despre “Pregatirea iazului pentru anotimpul rece

  1. de stiut spune:

    Buna in aceasta iarna mi-au murit peste 60 de crapi mari intre 0,5-5 kg , ii vedeam pusr si simplu intorsi pe apa.

Comentariile sunt închise.