Iazuri

Parametrii apei din iaz

tabel ph iaz

De ce sunt asa importanti ?

Amoniacul

Amoniacul este mortal. Alimente neconsumate, descompunerea materialului vegetal, deseurile intestinale ale pestilor contribuie la acumulari de amoniac. Amoniacul este principala cauza de stres a pestilor, de slabire a sistemului imunitar si cauzeaza boli bacteriene. Valoarea pe care trebuie sa o cititi pe un test de amoniac trebuie sa fie “0”. Daca aveti orice alta valoare puteti face urmatoarele operatiuni pentru a corecta situatia:
1.Solutie temporara: Schimb de apa.Scadeti cantitatea de hrana sau opriti hranirea.

2.Solutie permanenta: Asigurati iazului dumneavoastra un sistem de filtrare adecvat. Reduceti numarul de pesti. Curatati filtrul si iazul de mizerie. Dati-i sistemului biologic un imbold folosind Filter Starter.

Nitritii

Nitritii sunt pe scara de toxicitate pentru pesti pe locul doi dupa amoniac. Bacteria Nitrosomonous transforma amoniacul in nitriti. Testerele pentru nitriti pot arata nitriti chiar daca nu exista amoniac. La fel ca pentru amoniac singura valoare buna pe care o arata testul de nitriti este “0”. Daca totusi aveti nitriti atunci puteti urma niste actiuni de corectare a valorilor:

1.Schimburi de apa.

2.Reducerea hranirii pestilor.

3.Adaugati sare ne-iodata.0,5-1kg la 1mc de apa. Sarea ajuta la neutralizarea anumitor afectiuni provocate de otravirea cu nitriti.

Nitratii

Bacteria Nitrobacter transforma nitritii in nitrati. Nitratii nu sunt toxici pentru pesti. Nivelul ridicat de nitrati contribuie la o explozie a algelor. De fapt nitratii sunt fertilizanti. Valoarea acceptata este cuprinsa intre 200-300 ppm (parti per milion). Daca nivelul nitratilor este de peste 300 ppm ar trebui sa faceti urmatoarele corectari:

1.Schimb de apa.

2.Reduceti hranirea.

3.Reduceti numarul pestilor.

4.Curatati iazul de frunze moarte sau alte resturi.

5.Adaugati plante. Plantele vor consuma o mare cantitate de nitrati.

pH-ul

Prin valoarea pH-ului poti determina daca apa este acida sau alkalina. 7.0 este considerata valoarea neutra. Crapii japonezi si carasii ornamentali traiesc confortabil la o valoare a pH-ului cuprinsa intre 6.8-8.0. Pericolul legat de pH este atunci cand sunt schimbari majore si rapide ale valorilor, rezultand stresul pestilor si chiar si moartea acestora. Schimbari usoare ale pH-ului intr-un interval de 24 de ore sunt normale. Iazurile plantate excesiv vor avea mai multe fluctuatii majore ale pH-ului, din cauza plantelor care dau oxigen pe timpul zilei; il consuma pe timpul noptii si elimina dioxid de carbon. Nivelul cel mai scazut al pH-ului o sa fie dimineata. pH-ul afecteaza toxicitatea apei. Cu cat este mai mare nivelul pH-ului din iaz, cu atat o sa fie mai mare continutul de amoniac din apa, care este, asa cum am mai spus, toxic pentru pesti. Valoarea perfecta a pH-ului pentru pestii de iaz este de 7.2-7.6. Daca pH-ul apei este prea mare sau prea mic sau valoarea lui fluctueaza foarte mult in cele 24 de ore, ar trebui sa luati urmatoarele masuri:

1.Stabilizati apa din iaz. Exista substante care va tin valoarea pH-ului intre 7.0 si 7.6. Vezi Osaga Karbonatharte-PH Regulatror. Stabilizarea apei este foarte importanta pentru a oferi un mediu sanatos pestilor.

tabel ph iaz

Duritatea

Referindu-ne la duritatea totala, duritatea reprezinta valoarea calciului si a magneziului din apa. Importanta duritatii moderate a apei (50-150 ppm) din iaz este pentru ca nishikigoii si carasii ornamentali sa-si pastreaze cea mai buna culoare.De asemenea sunt produse disponibile pentru stabilizarea duritatii. (clorura de calciu- pentru scaderea duritatii)
Un schimb de 20% din apa trebuie facut cel putin in fiecare luna. Schimbarea apei reduce nivelul de toxine, de mizerie si resturi din apa. De asemenea adauga in apa cateva substante si minerale benefice.

Oxigenarea

Una din cele mai frecvente probleme cu care se confrunta posesorii de iazuri este slaba oxigenarea. Cascadele sunt estetice ,dar nu adauga o cantitate suficienta de oxigen. Pentru a putea face o oxigenare puternica, cascada trebuie sa fie inalta. Fiind inalta aceasta este foarte galagioasa. Cea mai buna varianta este folosirea aeratoarelor sau a fantanilor arteziene.

oxigenare iaz

Articole Similare