Iazuri

Cum pot reduce duritatea carbonatului si pH-ul apei din iaz ?

reducere ph apa iaz

Duritatea si ph-ul apei

M-a intrebat intr-o zi, un prieten, cum sa reduca duritatea si pH-ul apei din iaz,  deoarece din cauza apei de la robinet care este extrem de dura, iazul cu o capacitate de 19.000 de litri, are acum un pH de 9,2 si o alcalinitate (duritatea carbonatului ) de 12 dKH . Aceste conditii fiind foarte rele pentru plantele din iazul lui. Iata solutiile pe care i le-am dat lui si m-am gandit sa le impartasec cu toata lumea.

Cum-pot-reduce-duritatea-pH-apei-iaz

Cum pot reduce duritatea si pH-ul apei din iaz ?

Apa dura este o problema comuna in multe parti din Romania. Din pacate, apa dura nu este o apa buna pentru iazul nostru. In cazul in care iazul dumneavoastra  are apa dura ( si afecteaza nu numai plantele, ci si pestii si chiar si echipamentul de filtrare care include pompa, qartzul de la filtrul UV-C, etc ), ia in considerare montarea unei instalatii de dedurizare a apei in casa ta, pentru a pre-trata apa inainte de a fii adaugata in iaz. Daca acesta solutie este una prea costisitoare, atunci incercati sa incorporati sfagnum (muschi de turba) in sistemul de filtrare sau sa adaugati solutii speciale de reglare a pH-ului si duritatii carbonatului, cum ar fii OSAGA Carbonat-pH Regulator.

Sfagnumul sau muschiul de turba, va deduriza  apa din iaz prin legarea ionilor de calciu si a celor de magneziu si in acelasi timp eliberareaza acizi de tanic si galic in apa. Acesti acizi apoi ataca bicarbonatii in apa, reducand duritatea carbonatului si pH-ul apei.

Pentru a adauga in sistemul de filtare muschiul de turba, utilizati un sac pentru mediile de filtare biologice, suficient de mare pentru a stoca o cantiate buna de muschi de turba si plasati sacul intr-un loc in care debitul de apa este mare ( de obicei, in skimmerul iazului sau in partea de filtrare biologica ).

Va rugam sa retineti : adaugarea de muschi de turba in sistemul de filtrare va da apei din iaz o tenta de culoare galbena, care poate fi indepartata usor cu carbon activ.

Determinare cantitatii de turba si carbon activ, care va trebui sa mentina chimia apei corespunzatoare si deasemenea claritate apei corespunzatoare, va necesita fara indoiala, cateva experimente.

In mod ideal, pH-ul apei trebuie sa varieze intre 6.5-7.5 , iar duritatea carbonatului intre 2 și 8 dKH. Utilizati un kit de testare a calitatii apei, pentru a mentine atat pH-ul cat si duritatea carbonatului in paramentrii optimi.

Articole Similare