Crapi Japonezi

Sfaturi in achizitionarea crapilor japonezi

koi urat

Ce trebuie sa cautati atunci cand cumparati un koi? Din experienta mea, din cele invatate de la experti in cresterea crapului japonez si din diferite articole, cele mai frecvente criterii sunt :

 • NU cumpara un koi care sa nu arate sanatos. Multi dintre ei sunt usor de observat la fata locului – „atarna” cu capul in jos, stau in unghiuri ciudate in apaau rani pe capcorpcoada sau inotatoareinota haotic si eventual seauto-izoleaza. Unii pot fi in zona gri in ceea ce priveste sanatatea – inotul normal, dar lipsa poftei de mancare (pe care o puteti observa in momentul hranirii), culoarea palida a pielii sau momentele in care fac pauza si au aripioarele prinse de corp sunt semne ale koilor bolnavi care trebuie sa fie evitati.
  Koii sanatosi au apetit de mancare. Nu cumparati un koi care NU are pofta de mancare.
 • Nu cumparati un koi cu deformatii. Deformatiile sunt acolo si raman acolo. Nu va pacaliti sa credeti ca doar vi le imaginati. Daca ceva nu arata bine, atunci ceva nu e in regula. Coloana vertebrala strambalipsa inotatoarelor,corpul scurtaripioarele giganticecapul marearipioarele lipitecapul de papagalgura ruptanasul alungitspatele platbranhiile care nu se inchid plat sunt unele dintre deformatiile la care trebuie sa fiti atent.
 • Nu cumparati un koi cu paraziti oriunde pe cap, corp si aripioare. Daca nu sunteti in domeniu, nu sunteti experimentati, nu aveti un bazin de carantina sau nu aveti experienta suficienta pentru a face fata unei astfel de probleme, NU trebuie sa achizitionati un astfel de exemplar.
 • Cumparati doar crapi japonezi cu o forma a corpului buna. Corpul crapului koi este un aspect pe care incepatorii in acest hobby tind sa-l ignore in alegerea primilor koi. Exista cateva explicatii valabile pentru aceasta:a) Nu sunt de multe ori constienti de faptul ca astfel de conformatii ale corpului sunt aspecte importante de apreciere ale unui koi.
 • b) Ei nu stiu ce inseamna uncorp bun.
  c) Sunt atrasi mai mult de culoare.Daca sunteti inca la faza de planificare pentru a cumpara primii crapi japonezi, nu faceti acest lucru pana cand nu sunteti familiarizati cu ceea ce inseamna un corp bun.
 • Cumpara doar crapi japonezi cu piele de buna calitate. Culorile trebuie sa fie intense, capul trebuie sa fie curat etc. In general, o buna caracteristica a culorilor este data de profunzimea si soliditatea, precum si de coerenta si uniformitatea nuantelor.
 •  Cautati un koi cu modele bune, in cazul in care forma corpului si calitatea pieliisunt de o calitate egala intre exemplare. Modele pe un crap japonez trebuie sa fie evaluate pe doua niveluri: mai intai ca pete individuale si apoi ca un pachet total. Fiecare pata de pe nishikigoi trebuie sa aibe culoarea aprinsa. Luate impreuna, ele trebuie sa fie intr-un echilibru armonios cu altele, fiecare contribuind semnificativ la eleganta unui nishikigoi. Pachetul total format din diferite culori si pete trebuie sa faca un exemplar placut ochiului.Aceste modele sarace in culoare si pete, cum ar fi cel din imaginea alaturata, nu ar trebui sa va incante sa-l cumparati.
 • Cumparati un koi care indeplineste standardele varietatii sale. Fiecare varietate de crap japonez are un standard care a fost stabilit de catre experti. Nu exista un koi care sa indeplineasca toate standardele in acelasi timp, din moment ce nici un nishikigoi nu este perfect. Pentru descrierea varietatilor si a caracteristicilor fiecarui soi de Koiaccesati sectiunea varietati si genealogie.
 • Cumparati exemplare care se potrivesc conceptului dumneavoastra.
 • Cumparati exemplare care va plac dumneavoastra, nu exemplare alese de altcineva. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa tineti cont de sfatul unui cunoscator.
 • Cand cumparati crapi japonezi, asigurati-va ca sursa este de incredere. Sunt multi crescatori sau comercianti, asa-zisii „profesionisti”, care vor doar sa vanda pesti si atat. Aveti nevoie si pe viitor de sfatul lor, in cazul in care, veti avea probleme de sanatate cu pestii achiztionati sau cu alte sfaturi legate de cresterea lor, calitatea apei, etc, DECI MARE GRIJA.

ACUM SUNTETI GATA SA CUMPARATI UN CRAP JAPONEZ, ASA CA MERGETI SI CUMPARATI!