Articole

Pregatiti-va iazul pentru vacanta

Cum iti pregatesti iazul pentru vacanta?

Daca va intrebati daca un iaz cu pesti (crapi koi, sturioni, carasi ornamentali) va interfera cu planurile dvs. de vacanta, raspunsul este nu. Cu toate acestea, este firesc sa aveti o oarecare retinere sau ingrijorare cu privire la lucrurile care pot merge prost cand sunteti plecati. Vestea buna este ca, cu putina pregatire, ar trebui sa puteti pleca fara probeme si iazul si pestii sa fie bine.

Dimensiunea iazului si numarul de pesti au un anumit impact asupra pregătirii necesare. Un iaz mai mare cu un numar relativ mic de pesti isi poate sustine ecosistemul mai mult timp fara interventie. Cu cat iazul este mai populat, cu atat va avea nevoie de mai mult sprijin pentru a ramane in echilibru. Va trebui sa luati in considerare aspectele legate de hranire, controlul calitatii apei, protectia impotriva pradatorilor, intretinerea echipamentelor, situatiile de urgenta si asa mai departe. Planificarea acestora va asigura siguranta si bunastarea iazului in timp ce sunteti plecat.

Hranirea pestilor

Cum sa hraniti pestii in timp ce sunteti plecati este una dintre cele mai mari preocupari pe care proprietarii de iazuri le au de obicei inainte de a parasi casa. Aveți trei opțiuni generale pentru a va hrani pestii in timp ce sunteti in vacanta: cereti sau angajați pe cineva sa-i hraneasca, folosiți un hranitor automat sau nu faceți nimic.

Majoritatea oamenilor aleg sa roage pe cineva (un prieten sau un vecin) sa hraneasca pestii in timp ce acestia sunt plecati. Cu toate acestea, aproape toți experții spun ca trebuie sa fiti precaut atunci cand mergeti pe aceasta varianta, deoarece persoanele care se ingrijesc de iaz sunt renumite pentru supraalimentare. Oamenii care nu sunt familiarizați cu iazurile cu crapi koi supraestimeaza de obicei de cata hrana au nevoie pestii. Pentru crapi koi si carasi ornamentali este mai bine sa hraniti temporar mai putin decat prea mult. Supraalimentarea poate fi periculoasa, deoarece acumularea de alimente neconsumate si excesul de deseuri din supraconsum pot provoca dezechilibre chimice semnificative in apa.

Dacă decideți sa aveti pe cineva sa va vegheze pestii in timp ce sunteti plecat, cel mai bine este sa alegeti pe cineva care este familiarizat cu iazurile si locuitorii acestuia. Daca aceasta nu este o posibilitate, atunci impachetați mancarea in portii individuale inainte din timp si etichetati fiecare punga cu zilele si orele de hranire. Apoi puneti o cantitate putin mai mica decat ceea ce ați oferi de obicei și ascundeți restul alimentelor pana va intoarceti.

Cea mai buna varianta pentru a hrani pestii atunci cand sunteti plecat sunt hranitoarele automate. Prin urmare, este recomandabil sa va hraniti pestii cu un hranitor automat in timpul vacanței. Se poate regla timpul de hranire (ore, zile), precum si cantitatea de hrana per hranire, iar investitia nu este una foarte mare.

Ultima opțiune este sa opriti cu totul hranirea. Acest lucru ii face pe unii detinatori de crapi koi sa fie foarte ingrijorati si sa se intrebe ce se intampla cu pestii lor daca nu mananca, dar proprietarii experimentati de crapi koi stiu ca koi-ul poate supraviețui cu usurinta cateva zile fara hrana adaugata in iaz. Vor gusta alge, larve si plante acvatice. Daca vacanta dvs. dureaza mai putin de o saptamana, nu hranirea este o problema. (Daca veti fi plecat mai mult de o saptamana, atunci va sfatuim sa cumparati un hranitor automat).

Controlul calitatii apei

Vreti sa va lasati iazul cat mai echilibrat si limpede posibil. Inainte de a pleca, efectuați o schimbare partiala a apei intre 10%  si 20%. De asemenea, puteti aspira resturile cu un aspirator de iaz.

Testati nivelul apei pentru pH, amoniac, nitrati si nitriti inainte de a pleca. Chiar daca apa este limpede, poate fi contaminata sau sa fie mici dezechilibre. Adaugarea de bacterii benefice in iaz va poate ajuta sa va asigurati linistea in ceea ce priveste calitatea apei. Bacteriile benefice ajuta la descompunerea eficienta a deseurilor din iaz si la menținerea unui biotop sanatos.

Nivelul apei unui iaz scad cel mai repede vara, deoarece caldura accelereaza evaporarea. Instalarea supapelor de umplere automata in interiorul unei cutii de skimmer poate ajuta la mentinerea nivelurilor adecvate prin umplerea automata a iazului daca scade la un nivel nesigur.

Protectie impotriva pradatorilor

Este probabil sa aveti o metoda de a indeparta pradatorii, dar nu este niciodata o idee rea sa consolidati masurile de securitate inainte de o vacanta prelungita. O absența prelungita a activitatii in si in jurul casei poate atrage un numar mai mare decat de obicei de pradatori de iaz infometați de o gustare usoara.

Exista mai multe optiuni pentru a descuraja pradatorii, iar cele mai bune strategii depind de tipurile de animale care va inconjoara cartierul. Sperietoarele cu senzor de miscare si plasele sunt cateva optiuni universale care ajuta la tinerea creaturilor la distanta.

Intretinerea echipamentelor

O defectiune a echipamentului care se intampla necunoscut in timpul unei vacante poate avea consecinte catastrofale. Este important sa acordati iazului dumneavoastra un serviciu de intretinere amanuntit cu putin timp inainte de a pleca pentru a va asigura ca este in stare buna si functioneaza bine.

Verificati pompa, asigurandu-va ca functioneaza asa cum ar trebui. Verificati sistemul de filtrare pentru a va asigura ca nu exista scurgeri, apoi curatati si inlocuiti mediile de filtrare daca este necesar. Daca aveti un skimmer, goliti cutia si asigurati-va ca funcționeaza corect si scoateti cu un minciog toate resturile mari.

Urgente si alte considerente

De exemplu, vremea poate fi imprevizibila. Furtunile bruste pot provoca intreruperi de curent sau pot cauza revarsarea iazurilor. Urmariti vremea pentru a sti daca exista conditii severe care ar putea afecta iazul  in saptamana urmatoare. In cazul unei furtuni, ar trebui sa cereti cuiva sa verifice daca sistemul de filtrare al iazului inca functioneaza, daca iazul nu are resturi mari si daca nivelul apei este sigur. In caz de caldura extrema, cineva ar trebui sa verifice pentru a se asigura ca nivelul apei nu este prea scazut.

Daca pestii dumneavoastra sunt tratati pentru un tip de boala in momentul plecarii dvs., nu modificati singur tratamentul. Sunati pe cineva avizat si cereti sfatul. Daca este o problema si nu se poate modifica planul de tratament, atunci va trebui sa va asigurati ca poate veni cineva care sa-l efectueze in absenta dumneavoastra.

Asigurati-va ca examinati cu atentie planul si lasati instrucțiuni scrise, precum si imagini sau videoclipuri, daca este necesar, pentru a-i ajuta sa inteleaga cum sa administreze medicamentele.