Bolile Crapului Koi

Crapul koi poate cadea prada mai multor boli. Pestii se bazeaza pe tine pentru a le oferi un mediu sanatos in iaz  si pentru a te asigura ca viata lor este fara stres. Bolile la crapii koi rezulta de obicei din urmatoarele probleme:

  • Niveluri ridicate de amoniac in apa
  • Niveluri scazute de oxigen
  • Manipularea pestilor
  • Calitatea slaba a apei
  • Supraaglomerare in iaz
  • Paraziti
  • Temperatura incorecta a apei
  • Chimicale toxice
  • Margini ascutite in si in jurul iazului
  • Nutriție inadecvata sau incorecta

Este esential sa identificați semnele bolii cat mai curand posibil si apoi sa luati masurile adecvate pentru a aborda orice afectiune pe care o descoperiti. Iata, care sunt bolile la care ar trebui sa ai grija.

Boala petelor albe

Aceasta este una dintre cele mai frecvente boli intalnite la Koi. Primele simptome sunt apariția unor mici paraziți albi pe pestii dumneavoastra. Acestea arata ca boabele de sare. Este de obicei rezultatul calitatii proaste a apei și, prin urmare, va trebui sa abordati atat boala, cat si cauzele acesteia.

Pentru a trata, trebuie mai intai, sa cresteti concentrația de sare din iaz la aproximativ 0,5% pe o perioada de cateva zile. Temperatura apei trebuie crescuta la 26°C si aerarea ar trebui imbunatatita. Alternativ, puteti folosi verde de malachit si formalina. Ambele tratamente sunt cel mai bine efectuate folosind un rezervor de carantina.

Hidropizie

Aceasta este, de asemenea, cunoscuta sub denumirea de boala conului de pin si este, in general, rezultatul calitatii proaste a apei. Crapul koi care sufera de hidropizie prezinta adesea umflarea sau ridicarea solzilor. Ochii lor se pot bomba, de asemenea. Din nou, cel mai bine este sa puneti in carantina orice pește afectat, deși starea nu este foarte contagioasa. Hidropizia este aproape intotdeauna fatala odata ce simptomele sunt vizibile, deoarece indica insuficienta renala si hepatica.

Coada Rot

Putregaiul cozii si putregaiul inotatoarelor sunt conditii secundare cauzate de stres sau de calitatea proasta a apei, deoarece ambele pot compromite sistemul imunitar. Aceasta este o infecție bacteriana care este cel mai bine tratata prin schimbarea apei din iaz si creșterea nivelului de sare. Tesutul necrotic poate fi necesar sa fie taiat sub sedare, iar cazurile severe pot fi tratate cu antibiotice.

Putregaiul gurii

Aceasta afectiune provoaca rani in gura si este adesea cauzata de calitatea proasta a apei. Ar trebui sa abordati cauza prin imbunatatirea mediului in iaz. Leziunile pot fi tratate cu peroxid de hidrogen sau iod.

Chilodonella

Aceasta afectiune este ucigasa si este cauzata de un parazit protozor in forma de frunza. Pestii se pot rasturna si inota in lateral si prezintă o respirație grea si letargie. Ei pot încerca, de asemenea, să se frece de un obiect din iaz. Tratamentele includ formaldehida folosita ca baie, albastru de metilen, precum si medicamentul Acriflavine.

Infectii bacteriene cu Aeromonas și Pseudomonas

Aceste bacterii pot provoca ulcere si eroziunea aripioarelor. Pestii infectați vor necesita injectii cu cloramfenicol pentru infecțiile cu Aeromonas si injecții cu Baytril pentru infecțiile cu Pseudomonas.

Columnaris

Bacteriile Columnaris vor ataca ranile provocand putregaiul aripioarelor, cozii si gurii. Peștii pot, de asemenea, sa dezvolte o peliculă alba pe piele și sa para ca au ochii infundati. Aceasta infectie este cunoscuta si sub numele de boala vatei si se poate dovedi rapid fatala. Poate fi tratat printr-o baie în Mebromin, Permanganat de potasiu sau Albastru de metilen.

Ancora Vierme

Viermele ancora este cunoscut și sub numele de Lernea si este un parazit crustaceu care se ataseaza de koi si se hranește provocand daune tesuturilor pestilor. Viermii pot fi indepartati cu ajutorul unei pensete. Neosporin trebuie apoi aplicat pe zona infectata. Cyprinocur W, Dimilin, Dylox sau Lufenuron pot fi folosite pentru a curața iazul de viermele Anchor.

Argulus

Argulus sau paduchii de peste sunt paraziti care provoaca iritatii si care pot duce la infecții bacteriene. Iritația ii va face pe Koi sa se frece de obiecte pentru a obține usurare. Tratamentul este acelasi ca si in cazul viermelui Anchor.

Infectii fungice

Acest tip de infecție nu este contagioasa si de obicei incepe cu o ruptura a pielii. Vor aparea cresteri pufoase care pot avea o nuanța verde. Pe aripioare se pot forma denivelari inalțate. Ciuperca trebuie indepartata prin frecarea zonei cu un tampon si apoi trebuie aplicata o crema cu antibiotice.

Limfocista

Acesta este un virus care nu este foarte contagios. Provoacă decolorarea pielii si uneori leziuni. Aceasta conditie apare adesea dupa o schimbare a temperaturii apei. Pestele afectat trebuie pus in carantina intr-un rezervor in care temperatura apei este crescuta. Cu toate acestea, uneori acest virus dispare de la sine. Poate fi tratat și cu produse care conțin Acriflavina.

Epistylis

Epistylis este o infecție parazitara rara care poate provoca alte boli la crapii Koi. De obicei, este rezultatul calitatii proaste a apei. Parazitii arata ca o ciuperca si promoveaza formarea de smocuri albe in jurul ranilor si ulcerelor. Ar trebui sa puneți in carantina pestii afectati, sa schimbați apa din iaz si sa creșteti concentratia de sare din apa.

Boala Skinny

Aceasta boala este cauzata de o infectie bacteriana. Crapul Koi afectat prezinta un aspect de branhii aspirate si un cap marit. Aceasta afecțiune poate fi abordata prin furnizarea de hrana suplimentara sau prin adaugarea de eritromicina in furaj.

Variola crapului

Variola crapului este o afectiune comuna si nu deosebit de contagioasa. Rareori este fatal, dar poate desfigura peștele. Determina excrescențe cerate in relief, care sunt de culoare roz. Nu exista un tratament pentru variola crapului si, de obicei, se limpezește de la sine, dar incalzirea apei poate ajuta la accelerarea recuperarii.

Hexamita

Această boala este cunoscuta si sub numele de boala Hole in the Head si este cauzata de un parazit protozor. Crapul Koi poate deveni letargic și se pot dezvolta leziuni ale pielii. Un pește afectat va cauta adesea izolarea in iaz. Peștele afectat trebuie pus in carantina și tratat cu metronidazol sau hrana medicamentoasa.

Galbeaza

Galbeaza sunt incredibil de mici si, prin urmare, veti avea nevoie de un microscop pentru a verifica prezența lor. Dactylogyrus sau galbeaza branhiilor se ataseaza de branhii, in timp ce galbeaza gyrodactylus se atașeaza de corp. Sunt paraziti care se hranesc cu, si, prin urmare, erodeaza, invelișul vicios de pe pieleacrapilor. Acest lucru expune peștele la infectii și provoaca iritații. Daca aveti specimene afectate, atunci intregul iaz ar putea fi afectat si trebuie tratat cu un produs brevetat care conține Praziquantel. Ar trebui sa va tratați apa in mod obișnuit primavara si toamna.

Boala de catifea

Aceasta este o afectiune cauzata de parazitii Oodinium. Crapul Koi tau va dobandi un praf auriu catifelat si poate pierde solzi. Aceasta este o afectiune rara care poate fi tratata prin adaugarea de formol in apa.

Costia

Costia sunt mici paraziti care se reproduc rapid. Crapul Koi, in general, nu sufera de Costia decat daca sunt deja cu alte suferinte. Daca pestii sunt afectați, acest lucru se intampla de obicei primavara. Crapii japonezi vor parea letargici si vor incerca sa se frece de parțile laterale ale iazului. Zonele afectate capata o nuanta alb/gri, iar aripioarele se pot inroși. Daca parazitii afecteaza branhiile, peștii pot fi vazuți respirand la suprafața apei. Costia poate fi tratata adăugând verde malachit si formol in iaz, dar trebuie sa va asigurati ca nu exista sare in apa inainte de tratament. De asemenea, puteti lua in considerare adaugarea de Acriflavine. Peștelui afectat i se poate face o baie de sare pentru a ajuta la refacere.

Pop Eye

Aceasta afecțiune este cunoscuta si sub numele de exoftalmie. Este un raspuns la excesul de lichid sau gaze din spatele ochilor si provoaca bombarea ochilor. Peștelui afectat trebuie sa i se faca o baie de sare.

Lipitori

Lipitorile se hranesc cu sangele pestilor si in cele din urma vor ucide pestele daca nu sunt tratate. De asemenea, pot transmite boala SVC. Lipitorile vor fi vizibile pe corp. Sunt disponibile tratamente brevetate sub forma de pulbere.

Ciuperca Saprolegnia

Aceasta este o infecție fungica frecvent intalnita in Koi. Sporii acestei ciuperci pot crește pe orice parte a peștelui. Ciuperca ataca Koi prin germinarea pe orice tesut mort. Sucurile eliberate pentru a descompune acest tesut vor incepe in cele din urma sa ucida tesutul viu. Ciuperca seamana putin cu vata si de obicei ataca doar pestii cu pielea deteriorata. Conditia poate fi rezolvata prin plasarea in carantina a pestilor in apa care este de cel puțin 25°C si prin cresterea nivelului de sare la 0,3%.

Trichodina

Acesta este un parazit protozor care face ca pestii sa prezinte un aspect opac gri/alb. Parazitul dauneaza tesuturilor carpilor Koi si poate afecta pielea si branhiile. Pestii pot parea letargici si se vor freca de marginea iazului. Trichodina poate fi tratata prin cresterea salinitatii la 0,6%. Poate fi necesar si un tratament de Formalina.

Virusul Herpes Koi (KHV)

Acesta este un virus puternic care are ca rezultat desprinderea pielii. Aceasta desprindere poate lasa apoi pestele deschis la infectii. Peștele tau va fi letargic si va dezvolta leziuni pe piele, branhii și inotatori. KHV trebuie tratat in graba prin cresterea salinitatii la 0,45% si cresterea temperaturii apei la 28°C. De asemenea, poate fi necesara o hrana medicata.

Gill Maggot

Acest parazit ataca adesea branhiile crapilor japonezi si are un aspect asemanator unui vierme. Provoaca iritatii pestilor. Cautati produse eficiente impotriva viermilor si cresteti aerarea pentru a rezolva problema.

Bent Koi

Este posibil sa observați ca koi-ul dumneavoastra capata un aspect destul de indoit. Acesta ar putea fi rezultatul scoliozei care este cauzata de o deficienta de acid ascorbic din dieta. Scolioza poate fi tratata prin hranirea cu alimente bogate in vitamina C. Afectiunea se poate datora si descarcarii electrice din apa. Acest lucru ar fi cauzat de pompe scufundate deteriorate. Bent Koi ar putea fi, de asemenea, rezultatul unei infectii a vezicii urinare. Acest lucru va necesita probabil injecții antibacteriene.

Dupa cum puteti vedea, sunt multe afectiuni care va pot afecta pestii. Poate fi dificil sa identifici conditii specifice, deoarece exista simptome comune mai multor boli. Daca aveti indoieli, solicitati sfatul unui expert. Am oferit doar o scurta explicatie a fiecarei afectiuni si aceasta poate fi insuficienta pentru a va permite sa faceți un diagnostic precis.

La IAZz.RO avem o gama larga de produse pentru a ajuta la combaterea bolilor. Accesati sectiunea medicamente pesti.