Articole

Deschiderea iazului pentru primăvară – 6 sfaturi profesionale de reținut!

Sfaturi profesionale pentru deschiderea iazului primăvara

Primavara nu este departe, așa ca luna februarie este potrivită pentru pregatiri de început de sezon. 

Aflați cele mai bune sfaturi pentru o deschidere reușită a iazului de primăvară

Aceste sfaturi v-ar ajuta să aveți o apă limpede, v-ar ajuta la evitarea greșelilor comune și ați economisi bani pentru întreținerea iazului. Pregatiti-va echipamentul pentru a îndepărta resturile din iaz, suflecati-va manecile și nu uitați să fiți blând pentru a reduce stresul asupra peștilor și a locuitorilor din iaz.

• Curățați resturile din iaz

• Măsurați debitul adecvat de apă și asigurați-vă că echipamentele funcționează

• Suplimentați bacteriile nitrificatoare pentru a imbunatati filtrul biologic

• Evaluați sănătatea peștilor si a viețuitoarelor din iaz.

• Testați-vă parametrii în mod constant

• Adăugați plante și bucurați-vă de iaz

Interviu cu un expert în acvacultură

Am realizat recent un interviu cu un expert în acvacultură, care ne-a oferit sfaturile sale profesioniste pentru a vă deschide iazul în mod corect după o iarnă lungă. Există 6 concepte principale pentru marea ta deschidere pe care le-am subliniat în acest articol, inclusiv curățarea resturilor, adăugarea de bacterii benefice și evaluarea pestilor de iaz.

Începeți cu bine primăvara în iazul dvs. anul acesta!

Pentru început, dacă ați închis corect iazul toamna/iarna, atunci ar trebui să vă fie mult mai ușor să controlați algele neplăcute, cum ar fi algele filamentoase și să îndepărtați noroiul. Dacă aveti o cantitate în exces de nămol și materiale mirositoare, țineți cont de acest ghid atunci când vă pregatiti iazul la sfârșitul sezonului.

Greșeli frecvente

Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le puteți face este să vă hrăniți prea mult peștii. Pe măsură ce vremea se încălzește, crește și apetitul lor, dar riscati să șocati sistemul iazului cu un vârf de amoniac care ar putea să va omoare peștii. Numai timpul vă poate echilibra cu adevărat apa, așa că lăsați natura să-și urmeze cursul timp de aproximativ 2 luni.

Deschiderea iazului pentru primăvară – 6 sfaturi profesioniste de reținut!

Pe tot parcursul procesului, amintiți-vă să fiți blând – sistemul imunitar al peștilor este încă scăzut din cauza iernii aspre. Totul v-a crește treptat, inclusiv activitatea peștilor, temperatura apei și cantitatea de hrana pe care o dati pestilor. Urmați aceste 6 sfaturi în ordine cronologică pentru a vă deschide corect iazul pentru sezon, provocând un stres mic peștilor și locuitorilor din iaz.

1. Curățați resturile din iaz

Este foarte important.

De fapt, este atât de important încât am inclus o secțiune complet separată în această postare dedicată subiectului. Curățarea este uneori facuta in graba, iar dacă nu este făcută corect la sfârșitul sezonului trecut, ați putea avea de-a face cu mizerie destul de mare.

Când curățați, asigurați-vă că aspirați fundul, aveți grijă de frunze, scoateți plantele în descompunere și spălați ghivecele. În timp ce curățați ghivecele, acesta este un moment grozav pentru a adăuga substante de fertilizare pentru plante pentru a stimula creșterea acestora.

Folosirea plantelor din iaz pentru controlul algelor este o abordare naturală excelentă, dar prea multe plante și resturi pot duce la alge neplăcute suplimentare.

2. Începeți filtrarea apei și reinstalați pompa, filtrul, sterilizatorul UVC si skimmer-ul.

Când începeți să filtrati iazului, veți dori să verificați dacă echipamentele pentru iaz sunt 100% deschise și funcționează. Verificați dacă toate echipamentele din iaz funcționează la parametrii normali, adecvat. Verificati daca pietrele de aerare sunt inca bune sau sunt colmatate dupa iarna si dupa mizeria ramasa.

Schimbati becul/lampa de la sterilizatorul UVC.

Dacă apa din iaz are sub 5 grade în timpul iernii, asigurați-vă că activați pompa sau skimmer-ul numai după ce apa ajunge înapoi peste marcajul de 6-8  grade. Pentru zonele mai calde sau daca iazul este acoperit este posibil să fi folosit pompe și skimmer-uri toată iarna. Dacă da, continuați să utilizați aceste aceste echipamente și să le curățați.

Cei mai importanți doi pași pregătitori pentru primăvară sunt curățarea oricăror resturi din iaz și asigurarea funcționării corecte a filtrării.

3. Suplimentați bacteriile nitrificatoare pentru a vă îmbunătăți filtrul biologic.

Obțineți acel filtru biologic adăugând bacterii nitrificante în iaz. De la 8 grade este temperatura optimă pentru bacterii pentru a vă ajuta filtrul biologic să revină la viață. Amintește-ți că mama natură are nevoie de timp pentru a-ți echilibra apa și răbdarea va fi cea mai bună prietenă a ta.

Expertul nostru în iaz vă recomandă să utilizați Osaga Filterstarter pentru bacterii benefice ca aditiv pentru iazul tau. Costurile dvs. pot varia intre 25 de lei si 150 de lei in functie de cantitate pentru bacteriile nitrificatoare. El a confirmat că funcționează grozav cu toate tipurile de iazuri pentru a menține apa limpede! Este important să aveti in vedere menținerea unui filtru biologic natural ca parte a deschiderii iazului dumneavoastră primăvara.

4. Evaluați sănătatea peștilor.

Supraalimentarea și hrănirea prea timpurie în sezon sunt două dintre cele mai frecvente și costisitoare greșeli făcute de pasionați!

Sănătatea peștilor tăi contribuie la sănătatea generală a iazului tău. Asigurați-vă că peștii dumneavoastră nu au ulcere sau ochi albi/încetosiati/pete pe piele. Nu va stresati dacă apar aceste semne. Adăugarea medicamentelor in iaz atât de devreme (la o teperatura mica a apei) nu v-a fi soluția rapidă la care te aștepți.

Când vă evaluați peștele, nu il prindeti si plasați într-un alt recipient. Sistemul lor imunitar este încă scăzut si puteti sa ii scoateti abia dupa ce au mâncat timp de trei săptămâni sau apa atinge 15 grade. În timp ce curățați iazul, evaluați pestii. 

Sfat profesionist: Hrăniți cu alimente speciale de sezon rece (mancare de iarna).

5. Testați-vă parametrii în mod constant

• Temperatura: 18 grade Celsius este temperatura ideală pentru ca filtrul biologic să înflorească. În general, păstrați iazul în intervalul 18-23 de grade Celsius, cât mai constant posibil. Cascadele, aeratoarele și umbrirea suplimentară vă vor ajuta să vă mențineți iazul rece înainte de vară.

• pH: Păstrați-vă pH-ul cât mai aproape posibil de intervalul ideal 7,3-7,7, în funcție de tipul de pește pe care îl țineți în iaz. 

• kH: urmăriți să vă mențineți nivelurile de kH (duritate carbonatată) cât mai ridicate posibil. A avea niveluri ridicate de kH va crește semnificativ eficiența filtrului și este o calitate foarte necesară a iazului în această perioadă inițială de ciclare a filtrului. Vă recomandăm să folosiți aeratoare, astfel incat sa eliminam cat mai mult CO2.

În general, dacă oricare dintre aceste niveluri nu funcționează în mod satisfăcător, merita să încercați o schimbare de 25% a apei. Asigurați-vă că apa pe care o adăugați are o temperatură egală sau foarte asemănătoare cu cea a apei din iaz. Dacă apa vine de la robinetul de acasă, nu uitați să declorinați înainte de a adăuga.

6. Adăugați plante si bucurati-va de iaz.

Așteptați până la 18 grade pentru a adăuga plantele si la fel si daca vreti sa mai adaugati alti pesti. 

Ca în orice hobby, este important să vă amintiți de ce sunteți implicat în primul rând. Întreținerea iazului este direct legată de un stil de viață linistit, zen, care este întărit de culturile antice din Japonia.

Dacă nu zâmbești, sau daca nu ai dispozitia necesara în timp ce lucrezi în frumosul tău sanctuar din curte, atunci este timpul să angajezi o companie de întreținere a iazului sau să-ți înveți copiii să curețe apa în această perioadă a anului. 

Prevenirea deșeurilor în timpul iernii

Cel mai simplu mod de a preveni curățarea excesului de resturi în timpul primăverii este să instalați plase pentru iaz pentru a prinde frunzele, murdăria și oricare alte resturi în exces care altfel ar cădea în bazin. Tăierea plantelor din iaz în apropierea sau în jurul iazului va ajuta, de asemenea, la reducerea acumulării de resturi.

Aspiratoare de iaz

Aspiratoarele pentru iaz pot fi un instrument excelent pentru îndepărtarea resturilor în exces de pe suprafața iazului, precum și pentru a economisi munca suplimentară de îndepărtare a plantelor sau a peștilor în timpul curățării. Dacă alegeți să utilizați un aspirator, trebuie să alegeți între un aspirator alimentat cu furtun și un aspirator alimentat prin priză, în funcție volumul iazului.

Reînnoire completă a apei din iaz pentru curățarea și pornirea de primăvară

Cel mai bun mod de a vă pregăti iazul pentru primăvară și pentru viitorul pe termen lung este efectuarea unei schimbari complete de apă. Aceasta include îndepărtarea întregului nămol de pe fundul iazului, spălarea puternică și înmuierea pietrelor, înlocuirea completă a apei și curățarea completă a echipamentelor de iaz.

Efectuarea acestei sarcini poate necesita mai mult timp și efort, dar va ajuta la menținerea iazului pe termen lung, mai ales dacă este efectuată o dată pe an în timpul primăverii.

Așa cum am spus mai sus la punctul unu, am inclus o detaliere a modului de a curața iazul de namol si alte resturi. Am găsit un exemplu bun de curățare a iazului dvs. primăvară – aici gasiti linkul : https://www.youtube.com/watch?v=pz6JxySnJxU 

Sperăm că aceast articol despre intretinerea iazului la inceput de sezon, primăvara, a fost de ajutor.

Mult noroc și happy ponding!