Iazuri

Iluminarea iazului

iluminarea iazului

Iluminarea iazului.

De ce sa ne luminam iazurile?

Iluminarea iazului , nu este strict necesar sa ne luminam iazurile, iar multi dintre propietarii de iazuri vor ca iazurile lor sa fie natural, ceea ce inseamna ca sunt in intuneric noaptea. Altii isi doresc ca iazul sa fie punctul principal de ataractie, iar un iaz luminat va fi minunat in intunericul noptii.

Sunt mai multe modalitati de a lumina iazul. In intregime sau in anumite locuri pentru a scoate in evidenta punctele de atractie ale iazului (cascada, fantana arteziana, etc) lasand in mister restul gradinii. De asemenea, exista si lampi plutitoare, cu incarcare solara, care vor creea o atmosfera romantica .

iluminare iaz

Trebuie sa cumpar lampi special pentru a lumina iazul?

DA! Este absolut necesar sa folositi lampi speciale. Nu incercati sa folositi alte surse de luminat, in apa sau langa ea, decat cele special concepute pentru asa ceva. Din fericire, exista o gama larga de lumini de iaz: legate in serie, individuale, solare etc.. De asemenea, puteti cumpara fantani arteziene cu lumini integrate sau lumini subacvatice la care puteti schimba lentilele pentru a alege ce culoare vrei sa lumineze.

Care este cea mai buna modalitate de a lumina iazul?

Exista doua modalitati de a lumina iazul: de deasupra sau de dedesubt. Cand este luminat de deasupra puteti vedea luminile foarte sus de exmplu in copac, asa incat intreaga zona este luminta sau sa iluminati prin spoturi asa incat sa scoateti in evident anumite puncte de atractie cum ar fi cascada sau anumiti arbori mai deosebiti. Se poate lumina si de la un nivel mai mic, dar in cazurile acestea trebuie sa fiti atenti sa nu deranjeze luminile.

Iluminarea subacvatica se poate face din marginea iazului ca sa poata fi luminat in intregime sau la fel, sub anumite puncte de atractie cum ar fi cascada sau fantana arteziana sau un pod.

iluminare cascada

Atunci cand iluminati de deasupra o nu o sa puteti vedea nimic din ce se afla sub apa, in schimb cand iluminati de dedesubt atunci veti putea vedea pestii si toate vietuitoarele acvatice. In plus, orice miscare care apare pe suprafata apei devine vizibila.

Este dificil să va uitati la iaz pe timp de noapte, deoarece luminile sunt orbitoare? Cum puteti repara asta?

 De vina sunt luminile, care sunt poziționate in asa fel incat ele sunt indreptate in sus si lumineaza copaci. Incercati sa poziționati  luminile, care sunt in sus, astfel incat acestea sa se indrepte in jos. Daca vrei lumini care sa lumineze un pod, de exemplu, folositi un prim-plan, mai degraba decat un proiector, astfel nu o sa existe fante de lumina care sa deranjeze ochiul. Daca veti  folosi un proiector, așezati-l astfel incat acesta sa fie mascat si lumina sa se piarda cat mai putin . Una dintre principalele probleme cu iluminatul de gradina este ca se folosesc lampi foarte puternice care deranjeaza. Iluminatul subtil este adesea mult mai atractiv si mult mai putin orbitor. Aranjati luminile si probati-le inainte sa le fixati definitiv.

iaz iluminat crap koi

Atentie! Cabluri de lumini.

Ca la toate echipamentele alimentate cu energie electrica din jurul iazului si luminile subacvatice trebuie sa fie amplasate in siguranta. Cablurile trebuiesc pozitionate asa fel incat sa nu se poata deteriora. Priza trebuie sa fie acoperita si cel mai important, luminile trebuie sa aiba un transformator de 12 volti. Cand umblati la iaz nu uitati sa deconectati toate sursele de curent din si de langa apa. Verificati periodic cablurile atat la luminile subacvatice, cat si la toate echipamentele iazului.

Articole Similare