Sfaturi de iarna pentru echipamentul iazului

Am fost intrebat de multi posesori de iazuri ce sa faca cu echipamentele iazurilor in timpul iernii. Iata, mai jos, cateva sfaturi cu ce ar trebui sa faceti pentru a nu avea probleme cu echipamentul iazului in timpul iernii.

Daca locuiti intr-un climat  care se confrunta cu ierni cu temperaturi care scad sub punctul de inghet, iar in Romania exsita un astfel de climat, aveti doua optiuni din care sa alegeti:

1) Puteti inchide tot sistemul si veti incepe de la zero in primavara, cand bacteriilor le va lua putin timp pentru re-populare si pentru a putea incepe sa fie iar eficeinte in curatarea iazului.
Cand alegeti sa opriti echipamentele iazului, pe timpul iernii, asigurati-va ca se scurge toata apa din instalatii. Aceasta include filtrele externe, UV-urile și pompele de apa. De asemenea, pompele nu trebuie sa stea intr-un loc uscat, ci ar trebui sa fie puse intr-o galeata cu apa, intr-un loc unde sa nu inghete, pentru a nu se usca garniturile, rotorul, etc.

Exista totusi un aparat ce face parte din echipamentul iazului care nu va inceta sa mearga pe toata durata anului. Aeratorul! Este adevarat ca apa rece are mult mai mult oxigen decât apa caldă, iar respirația pestilor este incetinita iarna datorita sistemului lor metabolic care este pus in repaus. Deci, nu am avea nevoie nici de aerator. Totusi, aeratorul ne ajuta la mentinerea unei gauri deschise in iazul inghetat pentru a se putea face schimbul de gaze mai eficient in iazul nostru (O2 – CO2). La temperturi mai mici trebuie sa ajutam aeratorul si cu o copca de polistiren sau un incalzitor de iaz de suprafata. Daca schimbul de gaze nu se efectueaza, atunci in iaz se vor acumula multe gaze ce vor otravi pestii, iar in primavara vom avea pierderi printre pestii nostri.

2) Este sa rulati sistemul de filtrare iarna pentru a menține bacteriile din filtru biologic in viața, avand avantajul ca primavara acestea incep munca de indata, iar apa va fi curata.
Daca aveti de gand sa rulati sistemul de filtare iarna trebuie sa va asigurati ca nu amestecati straturile de apa, pentru a nu se raci intreaga cantitate de apa. Aceast lucru afecteaza pestii si poate provoca moartea lor. Iarna, apa cu cea mai mare densitate are aproximativ 4 grade.
Prin urmare, acest strat se află în partea de jos a iazului (cu condiția ca iazul sa aiba minim doi metri adancime.) De aceea, nu este bine sa amestecam acest strat cu cele superioare care sunt mai reci. Acest lucru il puteti realiza prin urcarea pompei ceva mai sus decat este ea amplasata in mod obisnuit, adica de pe fundul iazului.

Pentru a preveni deteriorarea echipamentului trebuie sa fiti pregatiti pentru posibilitatea unei pene de curent. Daca nu sunteti acasa, sistemul trebuie sa aiba valve de scurgere, pentru ca apa sa ajunga inapoi in iaz, la o eventuala pana de curent sau sa aveti generator care sa plece automat cand este pana de curent. Aceste echipamente pot costa mai mult la inceput, dar pot scuti o multime de bani pe tremen lung, ca sa nu mai vorbim de confortul psihic pe care vi-l ofera.
Totusi la aceasta a doua varianta, cand rulati sitemul de filtrare pe timpul iernii recomandam, un incalzitor de iaz.

iaz iarna echipament

Aceste sugestii pentru iarnă va vor ajuta să obtineti o eficienta mare, fara pierderi de pesti si sa pastrati cat mai mult timp echipamentul iazului.